Over VORM

VORM is een toonaangevend en solide bouwbedrijf met maar liefst 100 jaar ervaring. Als familiebedrijf staan betrouwbaarheid en integriteit hoog in ons vaandel.

Geschiedenis VORM

THUISMAKERS. AL 100 JAAR.


De eerste generatie. Opa Daan.
De wortels van het bedrijf dat we nu kennen onder de naam VORM reiken terug tot in de vorige eeuw. Tot diep in de vorige eeuw. Want het was net na de Eerste Wereldoorlog, zo rond 1919, dat Daan van der Vorm, een begenadigd timmerman en een boekhoudkundig rekenwonder, besloot om een bedrijf op te starten. Door zijn kundigheid werd Daan een veelgevraagd bouwer en zijn oude Dodge was dan ook door heel Nederland te signaleren. Zo was Daan onder andere verantwoordelijk voor de betonwerken van de verdedigingswerken in de Afsluitdijk, een plek waar je de Rotterdamse bouwer nou eigenlijk niet zo één twee drie zou verwachten.

Het verhaal van ‘opa’ Daan krijgt een bijzondere wending als hij gedurende de Tweede Wereldoorlog, in tegenstelling tot vele collega’s, pertinent weigert om voor de Duitsers te werken. De machines uit de fabriek worden verborgen bij familie in de Biesbosch en de familie Van der Vorm overleeft doordat opa in feite als ZZP-er de oorlog doorkomt met het verrichten van diverse klussen.

Na de oorlog lag Rotterdam in puin. De Wederopbouwing werd een feit en wie mochten er absoluut niet meeprofiteren van die Wederopbouwing? Juist, bouwers die er in de oorlog wél voor hadden gekozen om voor de Duitse bezetter te werken. 

In de na-oorlogse jaren was Daan van der Vorm een veelgezocht bouwer die niet alleen belangrijk was voor de wederopbouwing van Rotterdam, maar ook voor de bouw van nieuwe woningen door heel Nederland. 

In het midden van de jaren 50 werd de N.V. Van der Vorm’s aannemingsmaatschappij opgericht, gevestigd aan de Mariniersweg in Rotterdam. Het bedrijf floreerde en in de jaren 60 werd een grote Nederlandse bouwer overgenomen, de Vl.a.m. (Vlissingse Aannemingsmaatschappij). De Vl.a.m. was, gek genoeg, gevestigd in Papendrecht, aan de Veerweg.

De tweede generatie. Vader Daan.
In de jaren 50 waren twee van de drie zoons van Daan, Jan en Daan jr. toegetreden tot het bedrijf. De derde broer, Herman, ging een andere kant op. Toen Daan sr. eind zestiger jaren werd getroffen door een beroerte, ging de leiding van het bedrijf automatisch over op Daan jr. en diens broer Jan.

Ook onder de leiding van ‘mijnheer Daan en mijnheer Jan’, zoals ze jarenlang bekend stonden, floreerde Van der Vorm. Bekende bouwwerken uit die tijd zijn het Rotterdamse Ahoy (samen met: toen Nedam, nu Ballast Nedam) en de latere Rotterdamse Peperklip.

In 1973 was het VORM die de eer had om de 500.000ste na-oorlogse koopwoning te mogen bouwen en opleveren in Dordrecht.

In deze jaren werden in geheel Nederland door Van der Vorm Woningbouw NV duizenden woningen gebouwd, zoals in Spijkenisse, Delft, Amsterdam, Tiel, Dordrecht, Papendrecht en Rotterdam. Bovendien werd eind jaren tachtig de gehele MUWI Bouwgroep ingelijfd, die later weer is doorverkocht aan IBC Bouwservice.

De derde generatie. Daan 
De zoon van Daan jr. (om iedere verwarring te voorkomen eveneens Daan genaamd) lijkt aanvankelijk niet in het bedrijf te komen. Hij is breed geïnteresseerd, studeert eerst rechten en daarna bedrijfseconomie. Maar, als je stenen in je bloed hebt…. 

En dus studeert Daan in 1991 af als Master of Real Estate (MRE) en naast ‘mijnheer Daan en mijnheer Jan’ begint Daan aan een illustere carrière. De jonge Daan is een aimabel mens, een goede netwerker en een vernieuwende automatiseringsfreak. Daan rolt persoonlijk de eerste PC bij VORM naar binnen.

In 2002 splitst het bedrijf zich vanwege uiteenlopende interesses. Het vastgoedbedrijf, verantwoordelijk voor de verhuur en het beheer van vele woningen, blijft in Rotterdam en de bouw- en ontwikkelingstak wordt door Daan voortgezet op de stek van de ‘oude’ Vl.a.m. aan de Veerweg te Papendrecht.

In 2003 ontstaat een koningskoppel in de bouw, als Daan erin slaagt een directeur aan te nemen die in de jaren die daarna komen een grote impact op het bedrijf VORM zal hebben. Samen met deze directeur, Hans Meurs, brengt Daan VORM naar een bijzonder succesvol bouwbedrijf dat een klinkende naam heeft in Nederland.

Nu, anno 2016, is VORM een financieel kerngezond bedrijf en een veel gevraagd bouwer en projectontwikkelaar, zowel door particulieren als gemeentes en andere instellingen.