Historie

De Houthaven is een haven langs het IJ in het westelijk havengebied van Amsterdam. Aan de noordkant wordt de haven begrensd door de strekdam in het IJ, aan de zuidzijde door de Spaarndammerbuurt. De haven wordt voornamelijk gebruikt door de binnenvaart. Dit bedrijvengebied zal de komende jaren radicaal veranderen. Er wordt een geheel nieuwe woonwijk aangelegd op zeven kunstmatige eilanden.

De haven bestaat uit vier delen. Oude Houthaven, Houthaven, Nieuwe Houthaven en Minervahaven. Gezamenlijk worden ze ook wel de Houthavens genoemd. De Houthaven werd gegraven in 1876, tegelijkertijd met de aanleg van het Noordzeekanaal, voor het overslaan en opslaan van hout. Het was de eerste gegraven haven van Amsterdam. Omdat het vervoer van hout steeds meer over de weg plaatsvond, werden de insteekhavens in 1945 gedempt.

Vóór 1945 hadden alle in het gebied rond de Tasmanstraat en Spaarndammerstraat gevestigde houthandels het adres Houthaven. Na de Tweede Wereldoorlog verviel de straatnaam Houthaven en werden de huidige straatnamen ingevoerd, waaronder Rigakade, Archangelkade, Danzigerbocht, Gevleweg,en Stavangerweg.

Topimage Zoom