Locatie

Onderwijs

Mijnsheerenland beschikt over twee basisscholen. Openbare basisschool De Boomgaard en de christelijke basisschool De Molenwiek. Beide scholen bevinden zich op korte afstand van de locatie. De Molenwiek is zelfs gemakkelijk te voet bereikbaar. De Boomgaard is iets verder weg. In de nabije toekomst zullen beide scholen samengaan in een nieuw, brede school. Deze school zal op korte afstand van dit project worden gerealiseerd in het nieuwe centrumplan.

Deze multifunctionele accommodatie zal naast deze school ook de sporthal, de bibliotheek en andere functies gaan huisvesten. Kortom, ideaal voor jonge gezinnen. Daarnaast is er uiteraard een peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en een buitenschoolse opvang. Voor middelbaar onderwijs is men aangewezen op scholen buiten Mijnsheerenland. Te denken valt aan de christelijke scholengemeenschap Willem van Oranje en het Hoeksch Lyceum, beiden in Oud-Beijerland of het Dalton College in Barendrecht. Deze scholen zijn eenvoudig per fiets of per openbaar vervoer bereikbaar.

Sport

Mijnsheerenland beschikt over diverse uitstekende sportvoorzieningen voor alle leeftijden. De voorzieningen zijn allemaal op loop- of fietsafstand te bereiken. Het dorp kent een levendig verenigingsleven. De volgende clubs springen in het oog:Watersportvereniging Binnenmaas, deze vereniging is prachtig gelegen aan de Binnenmaas met een zojuist vernieuwd clubhuis. Op de Binnenmaas kunnen zowel zeilers, roeiers en motorbootenthousiasten hun hart ophalen. Er worden veel evenementen en wedstrijden georganiseerd, daarnaast is het terras van het clubhuis een geweldige plek om heerlijk van het schouwspel te genieten dat de Binnenmaas dagelijks biedt.

In het park waar ook de watersportvereniging is gevestigd vind je ook tennisvereniging De Binnenmaas en de scouting. De tennisvereniging beschikt over zes verlichte gravel banen en sfeervol clubhuis, ook deze vereniging zet de agenda vol met vele activiteiten. De scouting heeft haar clubhuis in het park, het clubhuis is overigens net vernieuwd. Daarnaast heeft Mijnsheerenland een zeer actieve voetbalvereniging, het complex van de vereniging is op loopafstand van de locatie. De vereniging krijgt op korte termijn een nieuw clubhuis.

Op circa 10 minuten fietsen ligt de hockeyclub van de Hoeksche Waard, deze vereniging heeft haar velden en clubhuis liggen op het recreatieoord Binnenmaas, gelegen aan de N217. Deze vereniging bedient de gehele Hoeksche Waard, heeft drie kunstgrasvelden en zal binnenkort ook beschikken over een nieuw clubhuis. Ook om te ontspannen ben je in Mijnsheerenland welkom, in het centrum op loopafstand van de locatie vind je de lokale yogastudio, waar diverse vormen van yoga worden onderwezen. Daarnaast beschikt Mijnsheerenland ook over een gymnastiekvereniging.

Bereikbaarheid

Mijnsheerenland is vanuit alle windstreken eenvoudig en snel te bereiken. De ligging aan de A29 maakt het eenvoudig om snel richting het noorden of zuiden te rijden via de Heinenoordtunnel.
De recente aanpassing van het kruispunt A29/A15 heeft er toe geleid dat Mijnsheerenland nagenoeg filevrij te bereiken is in de ochtend- en avondspits. Daarnaast kan de Hoeksche Waard bereikt worden uit de oostelijke richting via de Kiltunnel bij Dordrecht via de N217. De buslijnen 160/164/166 maken Mijnsheerenland bereikbaar via het openbaar vervoer. Het busstation bij Heinenoord fungeert als belangrijk knooppunt in de lokale openbaar vervoerverbindingen.

Voorzieningen

Mijnsheerenland beschikt nu over een beperkt aantal winkelvoorzieningen die voor de dagelijkse boodschappen ruim voldoende zijn. Het dorp beschikt onder meer over supermarkt, bakker, slager, drogist, kapper, slijter, geldautomaat, bloemisterij en een tankstation. Maar dankzij het vernieuwde centrumplan waarbij de huidige supermarkt zal worden vervangen door een grote, moderne PLUS supermarktmet voldoende parkeren worden deze voorzieningen verder uitgebreid.

Voor andere winkelvoorzieningen kun je bijvoorbeeld terecht in Puttershoek en Oud-Beijerland, deze plaatsen zijn binnen 10 auto minuten bereikbaar. Mocht het nodig zijn gebruik te maken van zorgvoorzieningen dan kan dat bij twee zorginstanties, namelijk Buurtzorg en Zorgwaard. De huisartsenpost en de bijbehorende apotheek zijn op loopafstand van RaadhuisPark gevestigd.

Verenigingsleven

Mijnsheerenland kent, naast de sportverenigingen, ook een levendig verenigingsleven op andere gebieden, zoals de lokale Oranjevereniging, de Ondernemersvereniging, Vereniging “Dorp Mijnsheerenland”, de kynologenclub en nog veel meer.

Recreatieoord Binnenmaas

Op circa 10 minuten fietsen ligt het recreatieoord aan de Binnenmaas. Hier vind je onder andere het openlucht zwembad, speeltuin, pannenkoekenrestaurant, een specialiteitenrestaurant, botenverhuur en genoeg ruimte om heerlijk te wandelen. Jaarlijks worden op dit terrein ook festivals, beurzen en andere evenementen georganiseerd die regionaal veel aandacht trekken. 

Hoe gek het ook klinkt maar Mijnsheerenland beschikt over een eigen strand. In het park dat langs de Binnenmaas ligt, is een strandje aangelegd waar het in de zomer prima zwemmen is, in het kristalheldere water van de Binnenmaas.

Het Hof van Moerkerken

De Hoeksche Waard beschikt over diverse prachtige monumenten. Een van de meest aansprekende monumenten ligt in Mijnsheerenland, in de volksmond gewoon “Het Hof” genoemd. Dit bijzondere landhuis ligt aan de Hoflaan en aan de Binnenmaas. Ook heeft Frederik van Eeden enige tijd op Het Hof gewoond. Zijn roman ‘Van de koele meren des doods’ is hier geschreven en later deels op deze locatie verfilmd. Het Hof is de afgelopen jaren volledig door de nieuwe eigenaar in oude luister hersteld. Het mag gerust de parel van Mijnsheerenland genoemd worden.