Collectief Amsterdam

Project status: In voorbereiding

Collectief Amsterdam

VORM Collectief doet mee aan een prijsvraag in Amsterdam!

Collectief Amsterdam

VORM Collectief doet mee aan een prijsvraag in Amsterdam!
Daarvoor zijn wij op zoek naar mensen die een actieve rol willen spelen in de totstandkoming van hun nieuwe woning!
Het project is een project in MedeOpdrachtgeverschap. Dit betekent dat u samen met Vorm Collectief medeopdrachtgever bent en dat u voor de planomvorming al betrokken bent. U heeft dus invloed op het gebouw en dus uw woning.
 
18 oktober 2018 organiseren we een eerste meetup en hier willen we met elkaar bepalen hoe we het proces gaan insteken.
Hierin komen vragen aan de orde als, waar wilt u invloed op en waarin wilt u ontzorgd worden en hoe gaan we als groep met elkaar om.
We zullen deze sessie nadrukkelijk nog niet gebruiken om het over het ontwerp van het gebouw te hebben. (latere sessies uiteraard wel)
Om toch een idee te krijgen van wat u voor ogen heeft kunt u in het inschrijfformulier een link naar een online afbeelding meesturen. Deze zullen we tijdens de meetup tonen en zo krijgen we allemaal een idee van wat de groep mooi vindt.

Wilt u zich aanmelden? Leuk! Klik dan hier

De Locatie
Centrumeiland IJburg is een nieuwe stadswijk in Amsterdam gelegen in het IJmeer, een natuurgebied. IJburg bestaat uit zes aan elkaar geschakelde eilanden aan de oostkant van Amsterdam. Hier worden in totaal circa 18.000 woningen gebouwd voor zo’n 45.000 inwoners. De aanleg van de eilanden gebeurt in twee fasen. De ontwikkeling van de eerste fase is bijna voltooid. Met Centrumeiland is de start van de tweede fase van IJburg ingeluid. Dit vierde eiland van IJburg zal in de toekomst de schakel vormen tussen de eerste en tweede fase van IJburg. Het ligt aan de oostzijde van IJburg en grenst aan HaveneilandOost. Het Stedenbouwkundig Plan Centrumeiland beschrijft de visie op het eiland als onderdeel van de archipel IJburg. Na voltooiing van de gehele archipel ontstaat er een IJburgbaai. Gezien op de schaal van heel IJburg vormt dit het geografische hart van IJburg. Momenteel bereidt de gemeente de plannen voor om te beginnen met het ‘landmaken’ van de volgende eilanden. Totdat het zand daadwerkelijk is opgespoten, is Centrumeiland nog het laatste eiland van IJburg. In de toekomst zal Centrumeiland centraal in de archipel liggen.

Het Project
Het project ligt aan de noordwestelijke wand van een gesloten bouwblok, bouwblok 7. Op het kavel is een appartementencomplex bestaande uit minimaal 30 en maximaal 40 woningen voorzien. Parkeren gebeurt inpandig. Het is niet mogelijk een parkeervergunning te verkrijgen. Het bouwblok is gelegen aan een gemeenschappelijk binnenterrein, welke gemeenschappelijk wordt uitgegeven aan alle omwonenden rondom het binnenterrein. Parkeren op het binnenterrein is niet toegestaan. De gemeente legt een basisinrichting aan.
 
In het geel zijn de maximale contouren van het gebouw opgenomen zodat u een idee kan krijgen van het project. Dit hoeft niet de uiteindelijke vorm van het gebouw te worden! Dit geeft alleen de grenzen aan waarbinnen we het nieuwe gebouw dienen te realiseren.

Naast deze kavelregels gelden ook de welstandscriteria uit de "Schoonheid van Amsterdam 2016".
In het kort zijn de volgende onderdelen voor het CentrumEiland belangrijk:

  • Aandacht voor zorgvuldige detaillering
  • Levendige plinten
  • Gevelrooilijnen en hoeken zijn belangrijk in het stedenbouwkundig patroon
  • Hoofdvolume is leidend
  • Materialen en kleuren zijn bij voorkeur terughoudend
  • Gevels bij voorkeur in baksteen of steenachtig materiaal, hout en metaal is ook denkbaar.
Verder zal het gebouw zeer duurzaam worden. Er is een collectieve Warmte Koude Opslag op centrum eiland en met andere maatregelen kan het gebouw nog duurzamer.

Er geldt een zelfbewoningsplicht voor ten minste 5 jaar.

Locatie Collectief Amsterdam