de Laverie fase 3
Luchtwater warmtepomp

Luchtwater warmtepomp

In De Laverie hebben de woningen een lucht-water warmtepomp. Wat is dat nou precies? En wat is voordeliger: kopen of huren?

  • Home
  • Luchtwater warmtepomp

Mijn nieuwbouwwoning heeft een lucht water warmtepomp: kopen of huren?

In de nieuwbouwwoningen van VORM zit een lucht water warmtepomp. Sinds juli 2018 mogen nieuwe woningen niet meer aangesloten worden op het gasnet en de lucht water warmtepomp is een duurzaam en energiezuinig alternatief. Standaard wordt er in dit project uitgegaan van een leaseconstructie. Dat betekent dat je maandelijks kosten maakt voor het gebruik van de lucht water warmtepomp. Dit is echter niet de enige mogelijkheid, je kan de lucht water warmtepomp ook (direct) aankopen. We laten je in dit artikel zien wat de voor- en nadelen van deze twee mogelijkheden zijn, zodat je zelf kunt bepalen wat het beste bij jou past. VORM Sales & Finance denkt graag met je mee en kan je wanneer je twijfels hebt adviseren over de situatie die voor jou het meest voordelig is.

De voor- en nadelen van een lucht water warmtepomp leasen

Voor veel kopers is de overweging om een lucht water warmtepomp te leasen gebaseerd op het feit dat ze de investering dan niet mee hoeven te rekenen in het hypotheekbedrag. Je betaalt immers maandelijks kosten voor het leasen van de lucht water warmtepomp. Soms kan dat net het verschil maken dat een woning binnen de mogelijkheden blijft. Anderzijds geeft het je soms ook ruimte om bijvoorbeeld te kiezen voor extra meerwerk en dat mee te financieren in plaats van de lucht water warmtepomp. Naast deze financiële afweging kun je ook kiezen voor leasen voor het gemak. In een leaseovereenkomst zit namelijk ook een onderhoudscontract. Dat betekent dat je niet bang hoeft te zijn voor onverwachte kosten voor onderhoud of reparatie, deze verantwoordelijkheid ligt namelijk bij de aanbieder van het leasecontract. Het grootste nadeel van een lucht water warmtepomp leasen is dat jouw uitgaven aan het leasecontract over de jaren heen vaak flink hoger uitvallen als je dat vergelijkt met de initiële aankoop. 

in het kort:
+ investering niet mee in het hypotheekbedrag
+ gemak door onderhoudscontract
- maandelijkse kosten leasecontract

De voor- en nadelen van de aankoop van een lucht water warmtepomp

Je kunt er bij de aankoop van jouw nieuwe woning voor kiezen om eenmalig te investeren in de aankoop van een lucht water warmtepomp. Door het hoge rendement in combinatie met stijgende gasprijzen en lager wordende elektriciteitsprijzen, levert dit een besparing op de maandelijkse energiekosten.
De aankoop van de lucht water warmtepomp verhoogt de verkoopprijs van de woning, maar je kan de investering wel meenemen in de hypotheek en daarmee ook gebruik maken van het voordeel van de hypotheekrenteaftrek.
Over de jaren heen zijn de investeringen in een lucht water warmtepomp lager dan de som van het totale leasebedrag. Het nadeel aan kopen is dat je wel zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud en eventuele reparaties aan de lucht water warmtepomp.  Wist je dat je er ook voor kunt kiezen de lucht water warmtepomp later aan te kopen?

in het kort:
+ hele lage maandlasten voor woningverwarming
+ hypotheekrenteaftrek
+ over de looptijd genomen vele malen goedkoper
- grote investering
- zelf verantwoordelijk voor onderhoud

Bij het kopen van het systeem is het onderhoud (en eventueel de energie 0 garantie) gedurende zekere tijd inbegrepen. Deze onderhoudsperiode en de exacte voorwaarden staan in de overeenkomst vermeld. Na deze periode is de garantieperiode verstreken en kun je een onderhoudsovereenkomst afsluiten. Zonder zo'n onderhoudsovereenkomst zullen reparaties vanaf dat moment bij jou in rekening gebracht worden.

Wat is het beste?

Dat hangt volledig af van jouw persoonlijke situatie. Denk je bijvoorbeeld aan overwegingen zoals: Heb je de benodigde investering op een spaarrekening staan of moet je het geld extra lenen?
We raden je aan om de mogelijkheden te bespreken met VORM Sales & Finance en op basis van alle informatie tot een besluit te komen. Daarnaast kun je met jouw vragen ook bij de woningcoaches of makelaar terecht.