1257 betaalbare woningen in Leiden: een heerlijke rustige plek om te wonen en studeren.
6 juli 2020

1257 betaalbare woningen in Leiden: een heerlijke rustige plek om te wonen en studeren.

Nog geen zes minuten fietsen van het historische centrum van Leiden en NS-station Lammenschans, ligt studentencampus (Y)ours. Een zes verdiepingen tellend nieuwbouwcomplex, ontwikkeld en gebouwd voor studenten. “Dit is de komende drie jaar mijn thuis,” zegt de 18-jarige Duitse studente Carla Schneider. Leiden is straks een nieuw stukje duurzame stad rijker, met maar liefst 1257 betaalbare huur- en koopwoningen.

Studente Carla koos bewust voor nieuwbouw. Ze houdt van netjes en opgeruimd. Voor haar geen kamer in een oud studentenhuis met een rommelige keuken die ze moet delen met andere studenten. Carla vertelt over wonen in (Y)ours!

Veilig wonen

Het klinkt zo vanzelfsprekend, maar veiligheid is een voorwaarde om gelukkig te wonen en leven. Ook bij (Y)ours is hier goed over nagedacht. "Om het complex en onze eigen verdieping te betreden, maakt iedere student gebruik van een persoonlijk chipkaartje", vertelt Carla. Ze vindt het een veilig idee dat niet iedereen het gebouw of de verschillende verdiepingen kan betreden. "Net als de fietsenberging en de wasserette, die zijn ook alleen toegankelijk met de chipkaart," vult ze aan. 

Moderne en milieuzuinige apparatuur

Het hoekappartement waar Carla woont is 27 m2 groot. Ze beschikt over een eigen keuken, badkamer én een balkon. Het gebouw heeft geen gasaansluiting en beschikt over moderne milieuzuinige apparatuur. In het complex wordt gebruik gemaakt van een warmtepompboiler, een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) en zonnepanelen. “Het WTW-systeem werkt prima en zorgt in de zomer ook voor koele lucht,” aldus Carla.

Zuinig met water en rekening houden met elkaar

De studenten delen de inhoud van de boiler met de buurman of buurvrouw. Studenten moeten op deze manier rekening houden met elkaar zodat iedereen een warme douche heeft. In Carla’s bewoordingen “Het is goed om geen water te verspillen en rekening met elkaar te houden. Ik douche altijd heel snel.”


“Het is een heerlijke plek om te studeren. Het is er rustig. Zelfs de bouwgeluiden elders op het terrein zijn amper hoorbaar vanwege de goede isolatie.”

Huurprijzen van maximaal €319 euro per maand

De nieuwe studentenwoningen op de campus zijn uiterst duurzaam en helemaal klaar voor de energietransitie. De campus voldoet daarmee aan de door de gemeente Leiden gestelde duurzaamheidseisen. De sociaal duurzame campus is voor vele honderden Leidse studenten een fijne woonplek met een gemengd leefklimaat en een kwalitatief hoge uitstraling. Bovendien zijn de woningen voor studenten goed betaalbaar. De huurprijzen liggen (na aftrek van huurtoeslag) tussen de €254 en €319. De woningen zelf zijn voor het overgrote deel ruime studio’s met eigen voorzieningen.

Studentencampus dankzij brede samenwerking

Ballast Nedam Development en VORM zijn door de gemeente Leiden in 2011 geselecteerd voor de ontwikkeling en realisatie van een sociaal duurzame (studenten)campus in Leiden. Als ‘VOF De Leidse Schans’, zijn beide partijen het totale plan ingegaan. Inmiddels zijn de fases 1 en 2 gerealiseerd en is fase 3 in aanbouw. De opgeleverde gebouwen bestaan uit 1.050 studentenwoningen, 117 starterswoningen (huur en koop) en 90 starterswoningen. Het laatste gebouw in aanbouw bestaat uit 197 studentenwoningen en 423 compacte woningen voor Young Professionals en wordt eind 2020 opgeleverd. Architect en stedenbouwer van het gehele project is Mecanoo te Delft. In het plan zijn ook commerciële ruimtes opgenomen die primair zijn gericht op de bewoners.

De campus (Y)ours verrees dankzij de samenwerking tussen gemeente Leiden, VORM, Ballast Nedam, Syntrus Achmea Real Estate & Finance en DUWO (voor verhuur en beheer). “Wij zijn trots dat we erin zijn geslaagd om met onze partners in een behoefte voor starters te voorzien in Leiden,” zegt directievoorzitter George Dröge van Syntrus Achmea Real Estate & Finance.

Minister vol lof over resultaat

Op 26 augustus jl. heeft de minister van Binnenlandse zaken Kajsa Ollongren het tweede deel van de campus geopend die naar verwachting in 2020 geheel zal zijn afgerond. De minister was vol lof over het bereikte resultaat. “Een goede en betaalbare woning in de buurt van je opleiding is heel belangrijk. De Leidse Schans laat zien dat als verschillende partijen hun krachten bundelen, mooie dingen ontstaan. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het huisvesten van studenten. En nog duurzaam ook,” aldus een tevreden minister.