VORM en Physee zetten volgende stap op gebied van duurzaamheid met BOLD
5 juli 2017

VORM en Physee zetten volgende stap op gebied van duurzaamheid met BOLD

VORM Ontwikkeling heeft een grote stap genomen op het gebied van duurzame woningbouw. De vastgoedontwikkelaar (én tevens ook bouwer) heeft tijdens de Provada – op 31 mei 2017 – een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Physee voor het innovatieve project BOLD te Amsterdam. De deal tussen VORM en het Delftse bedrijf omvat ca. 1.800 vierkante meter aan duurzame PowerWindows op de zuidgevels van de toekomstige woontoren.

PowerWindows zijn gepatenteerde en transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. “De oprichters, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, hebben een uitvinding gedaan die ervoor zorgt dat glas niet alleen glas is, maar een energieopwekkend materiaal”, vertelt Maarten de Haas, Head Business Development bij Physee, tijdens de Provada. “Je kunt de gevel van gebouwen met een klein dakoppervlak, zoals een woontoren, hiermee volledig bedekken. Daardoor kun je veel energiezuiniger ontwikkelen en bouwen.” “De zonnecellen bevinden zich in de afstandhouder van dubbel- of driedubbel glas. Hier wordt zonlicht omgezet in direct bruikbare elektriciteit. Deze wordt tevens opgeslagen, zodat de bewoners van BOLD er ook gebruik van kunnen maken als de zon niet schijnt”, aldus Maarten. 

Met BOLD neemt VORM Ontwikkeling een grote stap op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Naast de PowerWindows wordt de Amsterdamse woontoren aan de buitenkant afgewerkt met zonnepanelen en voorzien van een zeer energiezuinig klimaatsysteem. Het EPC (energieprestatiecoëfficiënt) ligt dan ook op -0,12, wat betekent dat BOLD meer energie oplevert dan het zal verbruiken.

Naast duurzaamheid staan ook comfort en luxe centraal in BOLD. De woontoren, die gebouwd wordt op Overhoeks, is van alle gemakken voorzien. Zo kunnen bewoners gebruik maken van het VORMotica systeem, waarmee zij alle elektrische toepassingen in hun woning kunnen bedienen. Daarnaast beschikt BOLD over een eigen cinema, een fitnesszaal met sauna, gastenkamers en zelfs wijnkasten, waar de bewoners hun favoriete flessen op de juiste temperatuur kunnen opslaan.