Amsterdamse huizen op eigen grond schaars en populair
12 juli 2019

Amsterdamse huizen op eigen grond schaars en populair

Ze zijn schaars en erg populair: woningen in Amsterdam die op eigen grond staan en waarvoor dus geen erfpacht aan de gemeente hoeft te worden betaald. Op de 1700 woningen die op eigen grond gebouwd worden in de nieuwe stadswijk Eiland Oostenburg is een run ontstaan, nu deze blok voor blok in de verkoop gaan. Zeker nu de rente zo laag staat is het aantrekkelijk om de grond te kopen en deze goedkoop mee te financieren.

Van de 130.000 koopwoningen in Amsterdam, staan er slechts 10.000 op eigen grond. Op Eiland Oostenburg gaat het dus om een uitzonderlijk groot aantal woningen dat op eigen grond komt te staan. “Bij de drie blokken die inmiddels in de verkoop zijn gegaan zien we dat veel belangstellenden er specifiek op inschrijven vanwege de eigen grond en de kosten die ze daar op termijn mee besparen”, aldus Sander van der Wolf, senior projectontwikkelaar namens Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling.

Van 1665 tot 1795 was op het eiland de scheepswerf van de VOC gevestigd. Daarna werd het gebied eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf en werd het terrein onder meer gebruikt door de Koninklijke Nederlandsche Fabriek van Werktuigen en Spoorwegmaterieel, Werkspoor. In 2016 verkocht minister Blok van Wonen het terrein aan projectontwikkelaars VORM en Steenwell, die het gezamenlijk gingen ontwikkelen. Omdat de grond niet van de Gemeente Amsterdam was hoeft er geen erfpacht betaald te worden.


Lagere rente

De huizen op Eiland Oostenburg zijn energieneutraal, waardoor bijvoorbeeld Triodos Bank een lagere rente rekent. Wie deze voor 10 jaar vastzet betaalt 1,4 procent, terwijl de jaarlijkse erfpachtcanon in Amsterdam minimaal 3 procent bedraagt. Bij soortgelijke projecten hanteert de gemeente een grondwaarde van 3.000 euro per vierkante meter.

De gemeentelijke erfpacht brengt niet alleen hoge kosten met zich mee voor de koper, er ontstaat bij de verkoop van huizen ook onduidelijkheid door. Vaak wordt de erfpacht niet vermeld, waardoor de koper uiteindelijk duurder uit is dan verwacht. Als de erfpacht voor een vaste periode is afgekocht, is voor de koper vaak niet duidelijk wanneer deze termijn afloopt. De erfpacht moet daarna namelijk wéér worden afgekocht, meestal voor een hoger bedrag dan daarvoor, vanwege gestegen grondprijzen.

 

Minder dan 1000 euro

De eigen grond maakt de uiteindelijke maandlasten voor de koper aanzienlijk lager, waardoor een woning op Eiland Oostenburg voor een grote groep mensen bereikbaar is. Wie bijvoorbeeld de woning in gebouw De Vijzel aan de VOC-kade 142 koopt, betaalt hier 470.000 euro voor en krijgt daarvoor een tweekamerwoning in het centrum van 66 vierkante meter inclusief buitenruimte, met uitzicht op het water en op de stad. In dit voorbeeld neemt de koper 60.000 euro overwaarde van zijn vorige huis mee en neemt hij een hypotheek die voor 50 procent aflossingsvrij is. Bij Triodos Bank betaalt hij een lage rente, waardoor zijn maandlasten onder de 1000 euro uit kunnen komen. Bij een vergelijkbare woning met erfpacht, betaalt de eigenaar alleen hiervoor al ruim 400 euro per maand.


Over Eiland Oostenburg

Eiland Oostenburg is één van de drie historische eilanden in het centrum van Amsterdam. Met oog voor het verleden wordt Eiland Oostenburg omgetoverd tot een nieuwe autoluwe stadswijk met gezellige straatjes, exclusieve boetieks en culinaire horecagelegenheden. Een bloeiend gebied waar men op topniveau woont, werkt en leeft. De immense Werkspoorhal, waar ooit machines en scheepsdieselmotoren werden gebouwd, vormt straks het hart van Eiland Oostenburg. Projectontwikkelaars VORM en Steenwell ontwikkelen zo'n 1700 woningen op het eiland.