CIRCULAIR BOUWEN: Geen droom maar een noodzaak
10 februari 2020

CIRCULAIR BOUWEN: Geen droom maar een noodzaak

Het is de zesde week van 2020. De week van de circulaire economie. De bouwsector staat voor een enorme transitie, om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan. We zijn genoodzaakt om anders te gaan werken, circulair ontwikkelen en bouwen. Fossiele energiebronnen gebruiken behoort straks tot het verleden, als alle materialen en grondstoffen herbruikbaar zijn en ieder materiaal een waarde toebedeeld krijgt. Dit is waar de nadruk op ligt: hoogwaardig hergebruik in alle deelmarkten van de bouw. Nederland pakt deze uitdaging serieus op. VORM pakt deze uitdaging serieus op. Wij vertellen graag wat wij doen aan het verminderen van onze impact op het milieu. 

Wij geloven in circulair bouwen en zijn ons ervan bewust dat wat wij doen impact heeft op het milieu en onze samenleving. Wij zijn samen met alle andere bouwers in Nederland grootverbruiker van materialen. Dat weten wij. Daarom denken we vooruit en nemen onze verantwoordelijk. Wij geloven dat wij de impact op het milieu drastisch kunnen verlagen door de waarde van materialen te erkennen en vast te leggen.

Materialenpaspoort

Om inzicht te krijgen in de materiaalstromen sloeg VORM in 2017 de handen al ineen met Madaster. Hiermee legden wij de basis voor de toekomst van circulair bouwen. Gebouwen worden geregistreerd in de online materialenbibliotheek Madaster van waaruit materialenpaspoorten worden gegeneerd. Dit geeft een volledig inzicht in de circulaire en financiële waardering van een gebouw. Zo worden zowel de historische-, actuele- alsook de toekomstige waarden weergegeven. Circulaire én financiële informatiestromen worden met elkaar verbonden. Zo geven we rekenschap en leggen we verantwoording af over de materiaalstromen. Om dit te realiseren, denken we hier in de conceptfase al over na.

SDG's van de VN

VORM investeert al jaren in projecten met een maatschappelijke relevantie. Investeringen in initiatieven en activiteiten die een rijk aanbod bieden of duurzame gebouwen opleveren. Wij sluiten onze ogen niet voor de grondstofschaarste. VORM heeft zich in 2019 gecommitteerd aan de Sustainable Development Goals (SDG's) van de VN. Wij nemen ook daarin eigen verantwoordelijkheid. Wij willen weten wat er leeft in de maatschappij, welke behoeften hier zijn. Met de SDG's die hier nu als kapstok boven hangen, kunnen we klimaat- en energiedoelen concreet uitwerken om tot positieve resultaten te komen. En we zijn al lang begonnen.

Een van de belangrijkste transities

Om te blijven ontwikkelen op het gebied van circulair bouwen is VORM altijd op zoek naar nieuwe innovatieve partners. Zo verrichten we bijvoorbeeld onderzoek naar het toepassen van circulair beton en baksteen van New Horizon. Dit vormt een van de concrete uitwerkingen van de SDG’s.

Een paar circulaire projecten van VORM

We nemen je graag kort mee in een greep uit de circulaire projecten van VORM.

De Binck in Den Haag

De transformatie van De Binck in Den Haag is bij uitstek een voorbeeld van circulariteit en past bij de duurzaamheidsambities van VORM. Hier werden de voormalige SDU fabriekshallen van 10.000m2 volledig gedemonteerd en hergebruikt als museum in Barneveld. Ook andere materialen zoals de geveldelen, isolatiemateriaal en glas zijn hoogwaardig hergebruikt.

De Nieuwe Maaskant in Rotterdam

Het nieuwe kantoor van VORM wordt voorzien van een materialenpaspoort in Madaster. Zo krijgt al het materiaal van het kantoorpand een eigen identiteit en een financiële waardering.

VORM Materieel in Papendrecht

VORM heeft het pand van VORM materieel in Papendrecht circulair gerenoveerd. Het pand is volledig verduurzaamd tot klimaatneutrale werkomgeving, voorzien van een demontabele gevel en circulaire groene entreegevel. Het nieuwe kantoor is uitgevoerd in een flexibele houtconstructie, een duurzaam en ecologisch constructiesysteem van hernieuwbaar bouwmateriaal. Ook het interieur is gematerialiseerd met circulaire producten, zoals tapijt gemaakt van afgedankte visnetten en vergadertafelbladen vervaardigd uit de houten traptreden uit het gesloopte kantoor. De registratie van de bestaande en nieuwe materieeldienst in Madaster schept voorwaarden voor een derde leven in de toekomst.

De Boekenberg in Spijkenisse

Bibliotheek De Boekenberg, gebouwd in 2012 door VORM, is volledig energieneutraal en opgetrokken uit hout. Het gebouw is volledig demontabel. Circulair avant a lettre!

Sluishuis in Amsterdam

Sluishuis in Rotterdam krijgt een bijzondere gevel van demontabele gevelpanelen van aluminium. Het materiaal van de gevelpanelen is tevens recycleerbaar.

Vogelhof in Utrecht

Het project Vogelhof in Utrecht wordt voorzien van een Clickbrick achtergevel. Daarnaast wordt het meubilair en de bergingen in de tuin gemaakt van hergebruikt hout dat een tweede leven krijgt. Ook de parkeergarage wordt volledig demontabel.

One Milky Way in Den Haag

De huidige parkeergarage op het bouwterrein van One Milky Way in Den Haag wordt gedemonteerd en elders weer opgebouwd. Super circulair! 

VORM wil steeds een stap verder. Wij proberen om zo min mogelijk materiaal te gebruiken of te verspillen, kiezen voor materiaal met een zo laag mogelijke milieu-impact en materiaal wat we gebruiken passen we zodanig toe dat het in de toekomst herbruikbaar is. Bovendien proberen we materialen een tweede leven te geven. Wordt vervolgd!