Daan van der Vorm als Minister van Wonen in volgende Kabinet
3 november 2021

Daan van der Vorm als Minister van Wonen in volgende Kabinet

"Een visie hebben, die vaststellen en dan een langjarige uitvoeringsagenda. Dat neemt de onzekerheid voor iedereen weg en dan kan iedereen aan de slag", aldus onze Daan in een interview met Property NL over zijn nominatie als 'De nieuwe Minister van Wonen in Nederland'. Een serieuze zaak. 

De sector koos voor Daan en Heleen

Begin oktober heeft PropertyNL onder zijn abonnees een verkiezing uitgezet: wie moet de minister van Wonen worden in het volgende kabinet? De sector koos Heleen Aarts en Daan van der Vorm tot nieuwe ministers. Zij kregen exact evenveel stemmen bij de verkiezingen, die met bijna 400 inzenders een hoge opkomst kende! 

Heleen Aarts, CEO van Amvest, en onze Daan van der Vorm zijn met een gelijk aantal stemmen door de lezers van PropertyNL (vooral overheden, beleggers, ontwikkelaars, eindgebruikers en adviseurs) aangewezen als de mensen die het beste de volgende Minister van Wonen kunnen worden. Als VORM zijn we trots. 

Hoe de agenda van de Minister eruitzien volgens Daan?

Volgens Daan moet het een minister zijn met geld en mandaat. "Een minister die ingeschoven wordt in een ander departement. Met een bureautje in de gang krijg je niets voor elkaar, dan krijg je een holle beleidskolom. Je ziet dat de huidige rijksambtenaren daar nu tegenaan lopen." Voordat het nieuwe ministerie wordt opgetuigd, moet eerst worden vastgesteld of er wel een woningtekort is. Er zijn immers naast klimaatontkenners ook woningnoodontkenners actief. Ja, echt! Daan en Heleen zijn hier kort en krachtig over: "de woningnood is een probleem dat je alleen met meer woningen kan oplossen."

Meters maken  

En nu rijst de vraag: hoeveel invloed kan zo'n minister concreet hebben op de woningbouwproductie? "Als we eerder volgens de Actieagenda waren gaan werken, schat ik dat we 20.000 woningen meer hadden gebouwd dan we vorig jaar hebben gerealiseerd. Niet 100.000, dat is irrealistisch". In 2020 werden er in werkelijkheid 69.000 woningen opgeleverd. Met Minister Daan van der Vorm waren dat er dus 89.000 geworden!

Te direct

Om maar meteen de onzekerheid weg te nemen: gaat Daan het doen als hij een telefoontje krijgt van formateur Rutte? "ik vind het leuk dat ik gekozen ben, maar ik ben er niet geschikt voor. Ik ben veel te direct voor de politiek. Ik zou direct allemaal voorwaarden vooraf stellen en volgens mij gaat dat niet zo." Wij blij, kunnen we onze Daan bij VORM houden.