Daan van der Vorm en Hans Meurs vertellen in BNL over hun ambitie: betaalbare woningen maken.
8 oktober 2019

Daan van der Vorm en Hans Meurs vertellen in BNL over hun ambitie: betaalbare woningen maken.

Bouwer, projectontwikkelaar en belegger VORM Holding bestaat honderd jaar. Met 6DWonen, Homeblocks en VORM 2050 wordt de ene na de andere innovatie geïntroduceerd. Want VORM wil vooruit. Daan van der Vorm: "Zelf vinden we het allemaal niet snel genoeg gaan." In 1919 begon uitvoerder Van der Vorm zijn eigen bouwbedrijf. Twee van zijn zonen zetten dat voort en waren in de jaren zestig naast bouwers al projectontwikkelaars avant la lettre. In 2003 werd Daan van der Vorm directeur-eigenaar van het bouw- en aannemersbedrijf, zijn tante en nichten namen het vastgoedbeleggingsbedrijf over. Tegelijkertijd trad ook Hans Meurs toe tot de directie als algemeen directeur. "Vrij snel daarna hebben we een zelfstandige ontwikkeltak opgetuigd. Nu zijn we één van de grootste ontwikkelaars in Amsterdam en Den Haag", zegt Meurs.

Vaste maatjes

Tijdens de crisis ontwikkelde VORM een manier om sneller en goedkoper eengezinswoningen te maken: 6D Wonen. "We werken conceptwoningen uit in een volledig BIM-model met vaste partijen erbij. Bij aanpassingen hoeft een ontwerp niet opnieuw langs alle partners", legt Meurs uit. "Het lukte ons daardoor om een vaste kostprijsverlaging door te voeren. Bijkomend voordeel is een leukere bouwplaats. Bouwplaatsmedewerkers voelen zich betrokken en zijn vaste maatjes met de onderaannemers." Van der Vorm vult aan: "Het innovatieve zit hier vooral in het voorkomen van faalkosten. Alle partners zijn op elkaar ingespeeld, waardoor kwaliteit en snelheid toenemen. We hebben onlangs de duizendste 6D-woning opgeleverd, die door ervaring en slimme trucjes alweer zoveel efficiënter is dan de eerste."

Badkamerfabriek

Een andere innovatie is Homeblocks, een samenwerking met Giesbers Holding. Homeblocks is een fabriek voor prefab badkamers en technische ruimtes van appartementencomplexen. "De effectiviteit van medewerkers in een fabriek is vele malen groter dan op de bouwplaats en het is prettiger om onder goede omstandigheden alles in elkaar te sleutelen", aldus Meurs. Van der Vorm: "We zijn niet de enige bouwers die dit doen, maar wel één van de weinige bouwers die hierin optrekken met de installateur. Door het systematiseren van het werk kunnen we ook mensen met een niet-loodgietersachtergrond beter inzetten."

Overstag

Met het oog op de toekomst heeft VORM dit jaar buiten de bestaande organisatie een volledig nieuw bedrijf opgericht: VORM2050. "Je moet soms out-of-the-box denken om deze conservatieve sector los te trekken", vindt Meurs. "We moeten de komende jaren een tsunami aan betaalbare woningen bouwen tegen lage kosten. Ik vermoed dat de hele sector daarvoor overstag moet. Soms doen mensen al honderd jaar, zoals wij, hetzelfde kunstje. We moeten buiten ons eigen kringetje zoeken. Onder de nieuwe directeur, John de Geus, gaat VORM2050 nadenken over andere verdienmodellen, circulariteit en productiemethodes uit bijvoorbeeld Japan." Van der Vorm: "Na een startontwerp zoeken we in VORM2050 meteen partijen erbij om het te bouwen. Onze ambitie is om woningen weer betaalbaar te maken."