de Boomgaard: Hoe werkt een warmtepomp?
13 januari 2020

de Boomgaard: Hoe werkt een warmtepomp?

Sinds juli 2018 mogen nieuwbouwwoningen niet meer worden aangesloten op het gasnet. Zonder gasaansluiting moet de woning op een andere manier verwarmd worden dan met een gasketel. Duurzaam verwarmen zonder gas kan met een elektrische warmtepomp en dat is ook het geval bij deze nieuwbouwwoningen van VORM. De warmtepomp pompt vloeistof rond via een buizenstelsel in de bodem van uw huis. Dit buizenstelsel loopt soms wel meer dan 150 meter de diepte in.

Maar, hoe werkt dat nou precies? De woningen in deze fase hebben allemaal vloerverwarming en -koeling, een uitgekiend klimaatsysteem dat zorgt dat de temperatuur in huis altijd constant is. Een warmtepomp is voorbereid op twee verschillende scenario’s, namelijk: de zomer en de winter. 

Een koele woning in de zomer

Als het buiten erg warm is, is het wenselijk dat uw woning binnen zo koel mogelijk blijft. In de zomer stroomt koel water via het buizenstelsel naar de warmtepomp in de woning. Via de warmtepomp en het vloerverwarmingssysteem wordt koeling over alle vertrekken verspreid, het water in de buizen is namelijk kouder dan de temperatuur in huis. Het water brengt verkoeling en onttrekt warmte aan de ruimtes. Hierdoor wordt het water in het buizenstelsel warmer. Dit water wordt vervolgens weer afgevoerd terug te bodem in, waar het door de koude temperatuur van de bodem weer afkoelt. En dan start het proces opnieuw, waarbij er weer koud water uw huis in gaat.  

Een warme woning in de winter

In de winter werkt het systeem precies andersom. De warmte uit de bodem wordt dan gebruikt voor het verwarmen van het huis. De bodem is dan namelijk warmer dan de omgevingstemperatuur buiten. Om de gewenste temperatuur te bereiken wordt het water in de warmtepomp verder opgewarmd. De warmtepomp gebruikt elektriciteit om bodemwarmte om te zetten naar verwarming en warm tapwater. Deze elektriciteit kan opgewekt worden door zonnecollectoren.

Een warmtepomp heeft wat minder vermogen dan een gasketel en een warmtepomp kan daardoor niet zo snel heel veel warm water tegelijk produceren, zoals een gasketel tijdens bijvoorbeeld een douchebeurt doet. Daarom is het nodig naast de warmtepomp een boilervat neer te zetten om warm water op te slaan. De warmtepomp kan dan over een langere periode de warmteboiler vullen. Door de warmte en koude opslag is de warmtepomp heel energiezuinig.

In deze video wordt gevisualiseerd hoe de warmtepomp exact werkt. Wilt u meer weten over hoe deze warmtepomp tijdens de bouw in de bodem wordt geïnstalleerd, bekijk dan deze video