De Laverie: De Hypotheekvluchteling
16 januari 2020

De Laverie: De Hypotheekvluchteling

Steeds vaker zien we hem de straat uit rennen. De Hypotheekvluchteling. De Hypotheekvluchteling is iemand die zijn hypotheek nog een stevige tijd vast heeft staan tegen een rente van 4 of 5%. Dat percentage leek jaren geleden nog best aardig, dus waarom niet 20 jaar vast? Met de kennis van dit moment en rentes die rond de 1,5% (voor 10 jaar vast) schommelen weten we inmiddels beter.

Uiteraard betaalt ook de Hypotheekvluchteling liever 1,5% dan 4%. Maar helaas werkt de bank niet mee.  Of beter gezegd, de bank wil wel meewerken, maar niet zonder een boeterente van veelal tienduizenden Euro’s.

Als je je huis verkoopt en je koopt een nieuw huis dan hoef je die boeterente niet te betalen. Tenminste, bij veruit de meeste banken niet, er zijn er een paar, ING met name, die nog wel eens, op grond van spelregels in de offerte, een relatief klein bedrag in rekening brengen. Dat mag de pret echter niet drukken, want het gaat niet over de eerder genoemde tienduizenden Euro’s.

Dus, hoe denkt de hypotheekvluchteling? Simpel: “ik heb nu een hypotheek van € 250.000,- tegen 4,2% rente. Dat kost me € 10.500,- aan rente per jaar. Een hypotheek van 420.000,- tegen 2% rente (20 jaar vast) kost me € 8.400,- aan rente per jaar.  Dus a) ik betaal een stuk minder en b) ik woon een stuk mooier.”

Uit a) en b) volgt c): de Hypotheekvluchteling maakt dat ‘ie wegkomt. Olijk zwaaiend naar de buren spurt hij een nieuwe toekomst tegemoet.

Wil jij ook weten wat jouw hypotheekstatus is en of het loont om te ‘vluchten’? De Specialisten van Vorm Sales & Finance nemen het graag met je door. Bel 0186-618777 en vraag naar Aletta, Daniëlle of Miriam.