De Laverie - Een verstandige investering en een leuker leven
21 november 2019

De Laverie - Een verstandige investering en een leuker leven

Een verstandige investering

Deze woning is Energieneutraal en gasloos. Uiteraard heeft dit een effect op je energierekening. Ook heb je geen zorgen over toekomstige investeringen wegens verduurzamingseisen. Wij bouwen je huis uiteraard op basis van de nieuwste kwaliteitseisen. Anders dan bij een bestaand (tweedehands) huis zul je dus jarenlang geen groot onderhoud hebben en heb je langdurige garanties op vele onderdelen van je huis. Een verstandige investering dus.

Leuker leven

Je koopt een huis omdat je het mooi vindt en omdat je er prettig en met veel comfort in wilt wonen.

Bij een lage hypotheekrentestand koop je naast een huis in principe ook een leuker leven. Hoe láger de maandlast, hoe meer geld er namelijk overblijft voor de mooie dingen in het leven. In Nederland zijn de hypotheekrentes historisch laag. Indien je die lage lasten vastlegt voor 10 of wellicht zelfs 20 jaar, ben je dus langdurig verzekerd van een lage maandlast. De positieve gevolgen van een langdurige lage maandlast op je leven zijn eigenlijk niet eens in geld uit te drukken.

Vergelijk de Nederlandse rente bijvoorbeeld maar eens met de Amerikaanse rente. Bij ons cirkelt een 10-jaars rente rond de 1,15%, in Amerika ligt dat rond de 3,75%.  Meer dan drie keer zo hoog met een ander leven als gevolg.

De maandlastencoëfficiënt

De maandlastencoëfficiënt is dus extreem belangrijk in je leven.

Een huis dat nu € 290.000,- kost, kon je vijf jaar geleden wellicht kopen voor € 220.000,-. Alleen was de hypotheekrente toen twee tot drie keer zo hoog dan nu. Je totale maandlasten waren toen dus stevig hoger als nu en wellicht is het zelfs zo dat die maandlasten toen onbetaalbaar waren voor je.

Als je een huis puur zou bekijken als een investering dan kijk je naar de ‘total cost of living’. Als je gaat verhuizen na 15 jaar kijk je naar het verschil in aan- en verkoopprijs, waarbij je de totale maandlasten gedurende die 15 jaar laat meewegen. Dan is het dus zéér de vraag of je met een lagere aankoopprijs en een hogere maandlast uiteindelijk beter af bent. Wat wél een zekerheid is, is dat de hogere maandlast je leven gedurende die 15 jaar wat onaangenamer gemaakt zal hebben.

Een huurder komt er in dit soort vergelijkingen altijd bekaaid van af. Bij een lage rente betaalt een huurder maandelijks veelal meer voor een soortgelijk huis dan een koper. Daarnaast is de vermogensopbouw voor de huurder uiteraard nihil.