De Molenwiek: 6 tips bij zelfbouw
18 januari 2020

De Molenwiek: 6 tips bij zelfbouw

Je overweegt zelf een woning te gaan bouwen. Dat is een spannende, maar ook zeker een hele leuke keuze. Om je een beetje op weg te helpen delen we een aantal tips en opmerkingen over het zelfbouwproces.

#1. Laat je niet weerhouden als je droomt van zelfbouw. Er zullen genoeg mensen zijn die het te ingewikkeld vinden. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde en het hoeft helemaal niet ontzettend ingewikkeld te zijn. Kortom, doe het gewoon.

#2. Zorg dat je een goed team van specialisten, adviseurs en bedrijven om je heen verzamelt. Deze deskundigheid heb je nodig, dus bespaar er zeker niet op. Het gebeurt vaak genoeg dat bezuinigingen op deskundigheid leiden tot fouten en dat zie je terug in het eindresultaat. Zonde! Wist je dat je deze kosten ook in de hypotheek kunt opnemen? 

#3. Breek het hele proces op in kleinere delen, zo voorkom je dat je vastloopt en tegen het avontuur op gaat zien. Het bouwen van een huis kost best wel wat tijd (zowel bij ‘gewone’ nieuwbouw als bij zelfbouw), het opdelen in stukjes zorgt ervoor dat je de kleine stappen die jullie gezet hebben ook echt kunt vieren. Zo zie je je einddoel iedere keer een stukje dichterbij komen.  

#4. Ga met je gezin om tafel en bespreek ieders wensen met elkaar. Denk daarbij ook eens terug aan hoe jullie woonwensen er een paar jaar geleden uitzagen. Dat helpt om na te denken over de toekomst, wat voor veranderingen verwachten jullie in de toekomst en wat betekent dat voor het woningontwerp?

#5. Creëer altijd een budget voor onvoorzien, je weet niet waar je het voor nodig hebt, maar het is meestal niet uit te sluiten dát je het ergens voor nodig hebt.

#6. Het kan slim zijn om met je (potentiële) buren samen te werken bij het bouwen van jullie droomhuis. Dat kan namelijk schaalvoordelen opleveren. Doe dit echter wel pas wanneer je eigen plan helemaal zeker is en maak er duidelijke afspraken over. Het laatste wat je wil is burenruzie voordat je überhaupt daadwerkelijk buren bent!

We denken graag met je mee! Wil je weten of het wat voor je is om een kavel te kopen en zelf te bouwen? Neem dan eens contact op met de makelaar. Je kunt Bart en Danny van Vrieling Makelaars bereiken via 0186-602502.

Ben je benieuwd wat het kost om een kavel te kopen en in hoeverre dat je daarvoor in aanmerking komt? Daar kunnen onze collega’s van Vorm Sales en Finance je alles over vertellen.  Bel gerust eens via 0186-618777 en vraag naar Richard of Aletta van Vorm Sales & Finance.