De prijs van een nieuwbouwwoning: Freesia
14 april 2020

De prijs van een nieuwbouwwoning: Freesia

Voor veel mensen is de prijsstelling van een nieuwbouwwoning moeilijk uitlegbaar. Bij iedere aankondiging van een nieuwbouwplan staat een compleet trollenleger gereed om zich af te vragen waarom ‘we’ geen huizen bouwen van € 150.000,- voor de starters. De waarheid is dat vaak alleen al de grond ónder een huis € 150.000,- kost. En dan moet de eerste baksteen uiteraard nog gelegd worden. De eerste baksteen van een huis dat bijzonder energiezuinig en volgens de laatste kwaliteitseisen en hoogste standaarden gebouwd dient te worden.

Vergeleken met bestaande bouw zal een nieuwbouwwoning dus inderdaad een hogere aanschafprijs hebben. Dat lijkt op het eerste gezicht vervelend en vooral onlogisch. Dat onlogische gaat er echter snel vanaf zodra je je begint te realiseren waarmee een nieuwbouwwoning allemaal is uitgerust en wat voor voordelen je daarmee hebt.

In cijfers

Bekijk het voordeel maar eens en zie de investeringen en energiebesparende voorzieningen die je in dit huis hebt. In de onderstaande tabel zie je niet alleen het totaalbedrag van die investeringen (die je in een bestaand huis zou moeten doen om het Energieneutraal te krijgen) zélf, maar ook de indicatieve besparing op je energielasten ten opzichte van een in grootte vergelijkbare woning met een energielabel C.

 

Voorbeeld: Tussenwoning Freesia 

Gevelisolatie                    €6.165
Dakisolatie                       €7.737
Ramen slaapkamers     €1.651
Douche                             €695
Zonnepanelen                €5.320
Vloerisolatie                     €2.102
Ramen woonruimten   €2.072
Installatie                          €9.000
Ventilatie                          €4.201

Totaal                               €38.943,-

 

Voorbeeld: Hoekwoning Freesia 

Gevelisolatie                   €6.165
Dakisolatie                      €7.737
Ramen slaapkamers   €1.651
Douche                            €695
Zonnepanelen               €7.093
Vloerisolatie                     €2.102
Ramen woonruimten  €2.072
Installatie                         €9.000
Ventilatie                          €4.201

Totaal                           €40.716,-

 

De bedragen die hierboven gebruikt zijn komen van de site verbeterjehuis.nl. Dit is een tool van Milieu Centraal via de RvO. Milieu Centraal is opgezet door het Ministerie van VROM. De bedragen zijn indicatief en geven een goede leidraad, je kunt er echter geen rechten aan ontlenen.