De Staatsliedenbuurt - Starter en een huis kopen zonder eigen geld? Nieuwbouw!
18 december 2019

De Staatsliedenbuurt - Starter en een huis kopen zonder eigen geld? Nieuwbouw!

Als je een bestaande woning koopt (tweedehands) dan moet je tegenwoordig best wel een stevige spaarrekening hebben. Een bestaande woning koop je namelijk altijd ‘kosten koper’. Dat betekent dat de kosten die je rondom de koop van een bestaand huis hebt, allemaal door jouzelf betaald moeten worden. Je krijgt dan te maken met overdrachtsbelasting, notariskosten, taxatiekosten, makelaarskosten en ga zo maar door.

Een nieuwbouwwoning koop je ‘vrij op naam’. En dát betekent dat je bovengenoemde kosten in verband met de overdracht van je huis helemaal niet hebt.

Maar er is meer. Bij een bestaande woning krijg je te maken met de taxatiewaarde. Als die waarde lager is dan de prijs waarvoor je gekocht hebt, moet je ook dat verschil zelf nog cash bijleggen, je kunt namelijk bij bestaande bouw geen hogere hypotheek krijgen dan de taxatiewaarde (marktwaarde) van je huis. Bij nieuwbouw werkt dat anders. De marktwaarde is namelijk gelijk aan de koopprijs.

En dan zijn we er nóg niet wat de verschillen op dit gebied betreft. Als je een tweedehands huis koopt, dan zitten er altijd dingen in (de keuken, badkamer, vloer) die je zelf nét wat anders gedaan zou hebben. Stel bijvoorbeeld dat de keuken zó oud of - in jouw ogen - zó lelijk is dat je er een nieuwe in wil, dan kun je in het algemeen niet je hele investering in je hypotheek trekken. Je kunt slechts hypotheek krijgen voor het bedrag waarmee jouw nieuwe keuken de marktwaarde van je huis verhoogd.

Bij nieuwbouw werkt dat anders. Omdat er nog helemaal niets is qua keuken verhoogt die keuken één op één de marktwaarde van je huis en kun je hier de hele keuken wél in je hypotheek meenemen. Dat werkt uiteraard ook zo bij de badkamer, de vloer en andere investeringen in het huis zélf

Heb je dan helemáál geen bijkomende kosten bij de aankoop van een nieuwbouwhuis? Je krijgt alleen maar te maken met kosten die verband houden met het afsluiten van je hypotheek. Vaak ben je daar in totaal ca. € 1.500,- (aftrekbaar) aan kwijt en zelfs dat kun je mogelijk meefinancieren in en hypotheek, dat valt dus alles mee!