Door VORM mogelijk gemaakte culturele broedplaats in Amsterdam was een succes
30 oktober 2018

Door VORM mogelijk gemaakte culturele broedplaats in Amsterdam was een succes

Vanaf 2017 heeft VORM een pand aan de Cruquiusweg 140 in Amsterdam-Oost beschikbaar gesteld voor de realisatie van buurtloods QRU: een culturele broedplaats en urban sports locatie. Met dit initiatief willen we een aantrekkelijk woon-, werk en leefklimaat creëren. Voor de bewoners, maar net zo goed ook voor de buurt en de rest van de stad. Ook heeft VORM een financiële bijdrage geleverd om een loods te creëren waar van alles te beleven en te ontdekken valt.


Een geweldige nieuwe plek om te wonen in Amsterdam

De ontwikkeling van het Cruquiusgebied maakt de wijk interessant voor nieuwe bewoners, maar ook tijdens de ontwikkeling is het belangrijk om de levendigheid in het gebied met oude leegstaande bedrijfspanden te stimuleren. De locatie van het huidige pand wordt in 2019 getransformeerd van een voormalige industriële zone, naar een nieuw en levendig woon- en werkgebied. Een geweldige nieuwe plek om te wonen in Amsterdam. Een ruimtelijke en groene plek en aan het water.

 

Een eigen identiteit voor de wijk

Het doel van dit initiatief was dan ook de nieuwe wijk in het oostelijk havengebied van Amsterdam tot leven te laten komen met een actieve culturele ontmoetingsplaats. Hiervoor is een uitgekiende mix nodig van wonen, werken, educatie, co-creatie, cultuur én sport. Wat is er mooier dan dit allemaal op één locatie samen te brengen, onder het bezielende enthousiasme van jonge ondernemers.

 
Een échte ontmoetingsplek

De deuren op de Cruquiusweg stonden wagenwijd open voor iedereen. VORM heeft in samenwerking met organisator QRU, de Gemeente Amsterdam (Stadsdeel Oost) en Amvest een plek gecreëerd waar je eerder nooit kon komen! In de loods kun je sporten, spelen, gezamenlijk eten of een muziek- of theatervoorstelling bezoeken. Van jong tot oud bezocht de rommelmarkten, platenbeurzen, foodnights, filmvoorstellingen en sporttoernooien. Het initiatief was een groot succes en heeft gezorgd voor een échte ontmoetingsplek die bijdraagt aan de identiteit van het gebied.

In oktober 2018 sluiten de deuren van QRU tijdelijk. Medio april 2019 opent QRU op een nieuwe locatie eveneens aan de Cruquiusweg in Amsterdam.