Duurzaamheid: Daan van der Vorm wil anderen inspireren
27 juni 2018

Duurzaamheid: Daan van der Vorm wil anderen inspireren

Zijn drijfveer om ‘groen’ bezig te zijn is dat hij de wereld beter wil achterlaten dan dat we hem nu aantreffen. “Ik reis best veel en daardoor zie ik veel veranderen. Ik heb veel aandacht voor vernieuwing en duurzaamheid, maar ik schreeuw het niet van de daken. Bovendien doe ik het niet alleen. Ik heb een geweldig team van mensen om me heen staan.”

Duurzaam leiderschap vindt volgens hem in eerste instantie plaats binnen de eigen organisatie, op de werkvloer. “Je moet als team willen uitstralen dat je duurzaamheid belangrijk vindt, en dat je eigen organisatie daar ook in mee gaat èn in gelooft. Daar moeten we de stapjes maken; daar maken we het verschil. Het op de bühne staan en naar Nederland roepen vind ik geen duurzaam leiderschap. Dat helpt wel met bewustwording, maar daadwerkelijk iets doen gebeurt bij dit soort types meestal niet.”

Grote en kleine stappen

Hij tovert desgevraagd een enorme lijst tevoorschijn met grote en kleine stappen op weg naar een duurzame toekomst. “Wij zijn er bijvoorbeeld – als we het over het bouwbedrijf hebben – in geslaagd om alle stroomaansluitingen voor bouwplaatsen groen te maken. We bouwen dus helemaal op groene stroom.” Een ander voorbeeld is een joint venture met Klimaatgarant, genaamd Next NRG. Dat betekent dat we buitengewoon energiezuinige, duurzame huizen bouwen en ontwikkelen. Het is uiteraard een verdienmodel, want ik ben ondernemer, maar het is wel heel duurzaam. We koppelen dit vervolgens aan een mooie hypotheek van Triodos.”

Zijn bedrijf Vorm bestaat volgend jaar precies 100 jaar. Aandeelhouder/eigenaar Daan is de derde generatie. “Hiervoor was het bedrijf van mijn vader en zijn broer. Mijn opa heeft het destijds opgericht. In de loop der jaren zijn we ontwikkeld van een aannemertje in de polder naar een redelijk grote speler in Nederland, die enorm actief is op het gebied van projectontwikkeling, duurzaamheid en innovatie. De appartementen die we op dit moment bouwen en ontwikkelen zijn sowieso allemaal gasloos en ze hebben vaak een heel lage EPC: tussen 0 en 0,4. Inmiddels hebben we ook negatieve EPC, dus tussen de -0,19 en 0,2.”

Inspireren

Van der Vorm is een enthousiast verteller, maar bij de vraag ‘wat heb je gedaan om anderen te beïnvloeden harder te gaan lopen’ blijft het even stil. “Tja… beïnvloeden? Ik heb niet de illusie dat ik als Daan of als bedrijf anderen kan beïnvloeden. Ik hoop mensen wel te inspireren. Dat vind ik heel belangrijk. Ik ben onder meer aandeelhouder van een startup: Physee met Power Windows. Zij produceren stroomopwekkende ramen door middel van zonnecellen. Dat is inspirerend. En als bouwbedrijf zijn we bezig met de meest duurzame materieeldienst van de bouw in Nederland. We zijn die helemaal opnieuw gasloos aan het opbouwen en alles kan worden hergebruikt. Het nieuwe kantoor is over een maand klaar.”

Van der Vorm gelooft echter – ondanks zijn eigen inspanningen – niet dat Nederland de Parijse doelstellingen gaat halen. “Nee, in Nederland is het aardig aan het misgaan. Ik vind bijvoorbeeld dat de overheid de verkeerde sector aanpakt. Men moet veel meer doorpakken in het aanpakken van de industrie, de luchtvaart en de zeescheepvaart. Ik vind ook dat de bestaande bouw veel te veel gas verbruikt. Er wordt bovendien te weinig aan gedaan om ze van het gas af te krijgen. Het is heel makkelijk om de nieuwbouw te pakken, maar dat is helemaal niet substantieel ten opzichte van alle gebouwen die er staan in Nederland. Ik roep al een paar jaar dat de verhuurheffing - de 1,4 miljard belasting per jaar die coöperaties voor hun kiezen krijgen - ter beschikking gesteld moet worden aan de corporaties om huurwoningen te verduurzamen. Daar zouden we een enorme slag mee kunnen slaan.”

Persoonlijke drijfveer

Zijn drijfveer om ‘groen’ bezig te zijn is dat hij de wereld beter wil achterlaten dan dat we hem nu aantreffen. “Ik reis best veel en daardoor zie ik veel veranderen. De ongrijpbaarheid van de natuur vind ik een prachtige inspiratiebron. Hier en daar is het nog prima, maar in veel gebieden verandert het in negatieve zin, en dat is ongelooflijk zonde.” Een andere inspiratiebron is de kleurrijke zakenman Elon Musk. “Als mens schijnt het een vreselijke vent te zijn, maar ik heb enorm veel respect voor wat hij allemaal voor elkaar kan krijgen; ook met zijn visie op duurzaamheid. ‘Nee’ bestaat niet voor hem. We gaan echt nog wat beleven met die man, denk ik. En dat vind ik persoonlijk wel heel boeiend.”

Zomaar een dag van Daan van der Vorm

Bij VORM is duurzaamheid onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden. Neem een unieke kijk achter de schermen bij vier verschillende projecten die het verschil maken op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zomaar een dag van Daan van der Vorm… bekijk hier de video.

 

Foto Daan © https://roostrommelen.nl Roos Trommelen Photography