Een aflossingsvrije hypotheek kan nog altijd
20 november 2019

Een aflossingsvrije hypotheek kan nog altijd

Door wisselende berichtgeving in de media is het voor niemand meer duidelijk hoe de spelregels rondom een aflossingsvrije hypotheek er uitzien. Het gros van de mensen denkt dat een aflossingsvrije hypotheek helemaal niet meer mogelijk is.

Niets is echter minder waar.

De wet zegt dat je nog altijd een aflossingsvrije hypotheek mag afsluiten, maar het aflossingsvrije gedeelte in je hypotheek mag niet meer bedragen dan 50% van de waarde van je nieuwe huis.

De verwarring ontstaat uit het volgende feit: als je een nieuwe aflossingsvrije hypotheek afsluit heb je geen recht meer op rente-aftrek. Maar die rente-aftrek speelt gezien het hele speelveld rondom het kopen op latere leeftijd slechts een heel klein bijrolletje.

Voor iedereen die op latere leeftijd een huis koopt speelt de aflossingsvrije hypotheek een hoofdrol. En dat is logisch. Als je tegen iemand van 62 gaat zeggen dat ‘ie nog 30 jaar stevige maandlasten heeft, maar dat daarna de zilvervloot binnenkomt…. Dat gaat niet werken. Zelfs als je héél optimistisch bent qua levensverwachting is het dan een zekerheidje dat er veel meer jaren resteren met hoge maandlasten dan met lage. Daar zit toch niemand op te wachten?

Een aflossingsvrije hypotheek zorgt voor lagere maandlasten, je betaalt namelijk alleen rente en geen aflossing.

Is een aflossingsvrije hypotheek dan altijd de beste oplossing? Nee, zo kun je dat niet stellen, dat is in ieders persoonlijke situatie bekijken. Er loopt nu ook een campagne vanuit de banken om mensen te wijzen op het feit dat je bij en aflossingsvrije hypotheek bepaalde dingen heel goed in de gaten moet houden. Maar een aflossingsvrije hypotheek is en blijft een belangrijk instrument voor mensen die op latere leeftijd een huis kopen.