Eerste 54 woningen in De Zwaan op nieuw wooneiland Oostenburg in Amsterdam opgeleverd
1 juni 2021

Eerste 54 woningen in De Zwaan op nieuw wooneiland Oostenburg in Amsterdam opgeleverd

Het eerste woongebouw met 54 huurappartementen in De Zwaan op wooneiland Oostenburg - deelplan Stadswerf - is opgeleverd aan Atrium. Van Wijnen is verantwoordelijk voor de bouw van de gehele kavel, in opdracht van Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling, een samenwerking tussen projectontwikkelaar VORM en Steenwell. Het gehele project bevat naast koopwoningen een huuraanbod, uiteenlopend van middenhuur woningen tot vrije huur.

Twee jaar nadat Wethouder van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) symbolisch de gaskraan op Oostenburg in het centrum van Amsterdam dichtdraaide, zijn de eerste sleutels overhandigd aan de nieuwe bewoners. Met een mix tussen koop, sociale huur, middel dure huur en variatie in woonoppervlak, is het plan Stadswerf op Oostenburg aantrekkelijk voor huishoudens in alle levensfasen.

Van grote naar kleine ecologische footprint

“Op de locatie waar jarenlang dieselmotoren in elkaar werden gezet, ontstaat nu een nieuwe, duurzame woonwijk”, vertelt Sander van der Wolf, Projectontwikkelaar bij VORM. “We gaan van een grote ecologische footprint naar een kleine ecologische footprint. En dat is mooi, want de stad van de toekomst is klimaatneutraal en duurzaam.”

De duurzaamheid die op Oostenburg wordt nagestreefd, gaat veel verder dan de ambitie om op energiegebied zelfvoorzienend te zijn of het creëren van groen. Hergebruik van bijvoorbeeld lampen, beweging stimuleren op de trappen en deelauto's zijn slechts een paar van de vele oplossingen. Daarnaast worden alle woningen uitgerust met een eigen duurzaam klimaatsysteem, slimme installaties en worden hoogwaardige materialen gebruikt.

Autoluwe stoere stadswijk

Stadswerf Oostenburg is gelegen op het zuidoostelijke deel van het voormalige Werkspooreiland Oostenburg. Deze Amsterdamse industriële centrumlocatie wordt ontwikkeld tot een volwaardige stoere stadswijk met woonruimte voor ca. 1.500 huishoudens uit alle delen van de samenleving. 

Door individuele gebouwen met afwisselende breedte en bouwhoogte te maken ontstaat een typisch Amsterdamse gevarieerde en diverse wijk. Natuurlijke materialen zoals baksteen, beton, staal en hout zorgen voor een robuuste uitstraling. Om het eilandgevoel te versterken wordt de hele openbare ruimte eenduidig vormgegeven als een werfvloer waarin geen onderscheid tussen stoep of straat wordt gemaakt. Het autoluwe eiland is alleen bereikbaar voor bestemmingsverkeer, de auto is er te gast.

Stadswerf Oostenburg

Oostenburg is een van de laatste binnenstedelijke herontwikkelingen in Amsterdam. Met behoud van de robuuste industriële signatuur worden hier totaal 450 nieuwe woningen en bijzondere ruimten voor ondernemers gerealiseerd. Oostenburg wordt een contrastrijke pandenstad met stoere en industriële architectuur, naar ontwerp van Paul de Ruiter Architects, Bastiaan Jongerius Architecten en Ronald Janssen Architecten.

In totaal realiseert Van Wijnen op kavel Stadswerf in opdracht van ontwikkelaars VORM en Steenwell 10 woonblokken met een gebalanceerde mix aan doelgroepen en functies. Ruim 500 appartementen in alle soorten en maten.