Gemeente Den Haag en ontwikkelcombinatie Binck Zuid tekenen Hoofdlijnenakkoord
13 december 2016

Gemeente Den Haag en ontwikkelcombinatie Binck Zuid tekenen Hoofdlijnenakkoord

De gemeente Den Haag en de ontwikkelingscombinatie Binck Zuid, bestaande uit transformatieontwikkelaar Local en project- en gebiedsontwikkelaars VORM en BPD, hebben op 12 december 2016 een overeenkomst getekend over de herontwikkeling van de voormalige Sdu-locatie in de Binckhorst. In deze overeenkomst zijn afspraken vastgelegd over de omzetting van de bestemming naar een woongebied, het ontwikkelprogramma en over de inrichting van het openbaar gebied.

De locatie, die door de combinatie wordt hernoemd naar  Binck Eiland, is gelegen in de zuidhoek van het Binckhorstgebied, op de grens van de gemeenten Den Haag, Rijswijk en Voorburg. Het ontwikkelprogramma bestaat uit de transformatie van het kantoorgebouw tot 75 appartementen, 45 eengezinswoningen op het middenterrein en twee appartementengebouwen aan de Trekvliet. In totaal gaat om ongeveer 240 woningen, met voldoende parkeergelegenheid en een aantal commerciële voorzieningen.

Binck Eiland is onderdeel van de nieuwe Binckhorst, een levendig stadsdeel in wording dat gekenmerkt wordt door een mix van industriële uitstraling in een dynamische start up omgeving. De nieuwe Binckhorst is door middel van het Rotterdamse baan tracé direct verbonden met zowel de Haagse binnenstad als met de rest van Zuid-Holland. Binck Eiland biedt straks een eigentijds en divers woongebied waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten. Met het vernieuwde gebouw de Binck als eye catcher, een autoluw en gevarieerd groen binnengebied en de twee appartementen gebouwen met zicht op het water rondom het Eiland.

Wethouder Boudewijn Revis (stadsontwikkeling Kerngebieden) is enthousiast over de plannen en de ontwikkelingen op de Binckhorst. “Na het Junoblok wordt dit alweer de tweede woonlocatie op de Binckhorst, waarbij je ziet dat naast de investeringen van de gemeente nu ook ontwikkelaars geld durven te steken in dit gebied. Het is een mooie mengeling van huur- en koopwoningen, waardoor er voor elk wat wils is. Zo neemt de diversiteit in dit gebied fors toe en kun je misschien wel zeggen dat dit gebied zich ontwikkeld tot de verrassende kant van het Haagse centrum.”

Patrick Joosen, regiomanager van Bouwfonds Property Development benadrukt de kracht van de ontwikkelcombinatie: "Met deze samenwerking komt de transformatie van dit binnenstedelijke woongebied een stap dichterbij. Begin 2018 verwachten wij de eerste nieuwe bewoners te kunnen verwelkomen".

Local, VORM en BPD hebben elkaar gevonden op basis van de aanvullende expertises. VORM en BPD ontwikkelen en realiseren  de nieuwbouwwoningen en financieren de ontwikkeling. Local heeft haar lokale marktkennis ingezet om namens de combinatie deze positie te verkrijgen, en richt zich op de gemeentelijke herbestemmingsprocedure en de transformatie van het kantoorgebouw. De drie ontwikkelaars werken gezamenlijk het totale concept uit. De realisatie van het project vindt vervolgens gefaseerd plaats. Meer informatie is te vinden op www.binckeiland.nl