Herontwikkeling Staatsliedenbuurt: betaalbaar wonen in een huis voor de toekomst
16 oktober 2019

Herontwikkeling Staatsliedenbuurt: betaalbaar wonen in een huis voor de toekomst

Op 16 oktober gaven Wethouder Ton Spek van de Gemeente Sliedrecht, de toekomstige bewoners, Tablis Wonen, BM van Houwelingen en VORM het startsein voor de bouw van fase 2 van de Staatsliedenbuurt in Sliedrecht. In het deelproject worden 23 betaalbare koopwoningen. Dit deelproject van de Staatsliedenbuurt wordt gecombineerd met de bouw van 59 huurwoningen.  De 23 koopwoningen worden energieneutraal en gasloos gebouwd. De woningen worden naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 opgeleverd.

Gasloos en energieneutraal

Duurzaam wonen krijgt de volledige aandacht tijdens de realisatie van de Staatsliedenbuurt. De koopwoningen in fase 2 van de herontwikkelde wijk worden zeer duurzaam gebouwd met een EPC van 0. Gasloos en energieneutraal. “De toekomstige bewoners koken, verwarmen en douchen op elektriciteit en aardwarmte. Iedere woning wordt voorzien van zonnepanelen, een ventilatie installatie met warmteterugwinning, warmte- en koudeopslag in de bodem, vloerverwarming en een warmtepomp”, vertelt Peter Klink, Directeur Projectontwikkeling bij VORM. “Daarnaast worden de woningen goed geïsoleerd en geventileerd. Dit maakt woningen helemaal klaar voor de toekomst.”

Herontwikkeling van de wijk

De Staatsliedenbuurt is gebouwd in de jaren ’50. Er waren destijds, zo vlak na de oorlog, grote tekorten aan betaalbare woningen. De bevolking groeide, Nederland richtte zich op uit de oorlog en overal werden in volle vaart nieuwe wijken met grondgebonden woningen aangelegd. Vanaf 2013 heeft de gemeente Sliedrecht, samen met de bewoners en huiseigenaren, zich ingezet op de revitalisatie van de verouderde wijkdelen. De indeling van de wijk wordt aangepakt en er wordt nieuwbouw gerealiseerd op vrijgekomen locaties. “Het deel van de getransformeerde Staatsliedenbuurt bestaat straks uit 362 koop- en huurwoningen. Op loopafstand zijn er volop voorzieningen, waaronder een aantal scholen, een sportcomplex en een groot wandel- en speelpark. Hierdoor ontstaat een grote diversiteit in de wijk, met ruimte voor jong en oud”, Aldus Klink.

Voor jong en oud, prettig en betaalbaar wonen

De eerste fase van de Staatsliedenbuurt bestond uit een appartementencomplex met 77 huurappartementen, 18 (huur) beneden-bovenwoningen en 15 eengezinswoningen voor de verkoop. Momenteel is fase 2 gestart, binnenkort wordt gestart met de verkoop van de koopwoningen van fase 3. Als alle deelprojecten van de Staatsliedenbuurt zijn afgerond bestaat het getransformeerde deel van de Staatsliedenbuurt uit 282 huurwoningen en 80 koopwoningen. Een mooie woonwijk, waar het voor jong en oud prettig en betaalbaar wonen is.