Hypotheek zelfbouw: zo regel je de financiering om zelf te bouwen
19 februari 2020

Hypotheek zelfbouw: zo regel je de financiering om zelf te bouwen

Wanneer je je verdiept in een hypotheek zelfbouw, blijkt dat de financiering rondkrijgen voor de bouw van je eigen huis nog wel wat voeten in de aarde heeft. Kun je eigenlijk wel een hypotheek nemen op een huis dat nog gebouwd moet worden? Dat kan zeker! Lees verder om te ontdekken hoe het werkt.

Hypotheek zelfbouw: met welke kosten krijg je te maken?
Een hypotheek afsluiten voor een huis dat nog gebouwd moet worden is zeker mogelijk. Wel moet je een aantal zaken goed op orde hebben als je een hypotheek wilt nemen op een huis dat je zelf gaat bouwen. Bij het zelf bouwen van je huis komen allerlei kosten kijken, niet alleen voor de bouw zelf maar ook voor bijvoorbeeld de aanvraag van vergunningen en aansluitkosten op gas-, water- en licht. De kosten worden verdeeld in plankosten en stichtingskosten.

Wat zijn plankosten?
Onder plankosten vallen alle kosten die je maakt vóórdat de bouw van start gaat. Eigenlijk dus de kosten van het voorbereidende werk. Deze plankosten betaal je voordat je een hypotheek hebt afgesloten met je eigen geld. Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor het aanvragen van je bouwvergunning.

Wat valt er onder stichtingskosten?
Pas als je de koopovereenkomst van de grond hebt getekend, ga je ook de hypotheek zelfbouw afsluiten. Hieruit ga je straks alle kosten voor de realisatie van je huis betalen. De totale kosten worden ook wel stichtingskosten genoemd. Stichtingskosten kun je onderverdelen in drie typen kosten:
1. Grondkosten: de kavelprijs en de kosten van de eigendomsoverdracht
2. Bouwkosten: de kosten die de aannemer in rekening brengt
3. Bijkomende kosten: hieronder vallen verschillende kosten waaronder aansluitkosten op gas-, water en licht etc, het honorarium architect, leges omgevingsvergunning, etc. 

Hypotheek zelfbouw
Goed, alle stichtingskosten voor je huis wil je dus betalen vanuit je hypotheek. Om te beoordelen of jij de hypotheek krijgt, kijkt de bank naar twee dingen. Ten eerste naar jouw persoonlijke situatie: sta jij er financieel sterk genoeg voor om de lening te kunnen terugbetalen? Daarnaast gaat de bank natuurlijk geen geld uitlenen voor een woning die dat bedrag helemaal niet waard is. Ten tweede kijkt zij dus naar de woningwaarde voor jouw hypotheekaanvraag. Deze moet op dat moment al zijn bepaald door een taxateur, op basis van de bouwtekening en de koopovereenkomst.

Je voelt ‘m al aankomen: alle afspraken voor het te bouwen huis moeten helemaal definitief zijn vastgelegd, wil je een hypotheek kunnen aanvragen. Of je nou een bestaand huis koopt, een nieuwbouwhuis of zelf je huis gaat bouwen; een aantal documenten moet je in alle gevallen aanleveren om een hypotheek af te sluiten. Check goed welke dit zijn en ga er op tijd mee aan de slag.
Pas als je dus de koopovereenkomst hebt getekend, kun je de hypotheek afsluiten. Het geld uit de hypotheek wordt apart gezet in het bouwdepot bij de bank van jullie keuze. Vanuit deze pot geld worden alle rekeningen betaald voor de realisatie van jullie droomhuis.

Gelukkig sta je er niet helemaal alleen voor! Bij VORM denken we graag met je mee. Neem daarom gerust contact op met Aletta of Richard van VORM Sales & Finance via tel:0186-618777. We kijken samen of je plannen haalbaar zijn en voor welke hypotheek je in aanmerking komt. 

 

Bron: https://bieb.knab.nl/hypotheken/hypotheek-zelfbouw-zo-regel-je-de-financiering-om-zelf-te-bouwen