Laatste gerenoveerde en verduurzaamde woning in jaren ’60-Wijk Tuinenhoven opgeleverd
28 april 2020

Laatste gerenoveerde en verduurzaamde woning in jaren ’60-Wijk Tuinenhoven opgeleverd

Vandaag is het zover: het állerlaatste gevelelement van de 287e gerenoveerde woning van de jaren ’60-Wijk Tuinenhoven in Rotterdam-IJsselmonde wordt geplaatst. Een belangrijke mijlpaal. Zowel voor de bewoners, als voor Woonbron en VORM. Op 29 april 2019 startte VORM in opdracht van Woonbron met de renovatie. Vandaag - één jaar later - wordt het laatste element geplaatst. Nog even en alle woningen zijn opgeleverd. En de bewoners zijn blij, zo blijkt: “Ik kan eindelijk weer bij mijn raam zitten, zonder dat ik tocht voel”.

Opwaardering tot energielabel klasse A

De volledige gevels van de woningen werden vervangen door prefab geveldelen, met reeds aangebrachte ramen en deuren. Ook zijn daken voorzien van nieuwe dakbedekking, waarmee de gehele buitenschil geïsoleerd en toekomstbestendig is. Tevens is in een groot deel van de woningen een nieuwe CV ketel geplaatst en is iedere woning nu voorzien van een HR CV ketel en een CO2 gestuurde ventilatiesysteem. De geprefabriceerde nieuwe buitenschil met 17 cm isolatie, de daken, nieuwe CV ketels, en het ventilatiesysteem zorgen voor een opwaardering van het energielabel naar klasse A. Voor de renovatie hadden de woningen een energielabel klasse E en F. Tevens heeft VORM de woningscheidingen brand technisch verbeterd, zodat de bewoners veiliger kunnen wonen.

Huizen bewoond tijdens renovatie

De bewoners konden tijdens de renovatie in de woning blijven wonen. Dit neemt niet weg dat het ook voor hen een behoorlijke ingreep was. Dankzij een slimme logistieke aanpak, bleef het uitwisselen van oude kozijnen voor nieuwe elementen – en dus een open gevel -  beperkt tot enkele uren.  ‘De bewoners mochten zo min mogelijk hinder ondervinden van onze werkzaamheden, maar slopen was onvermijdelijk. Zij konden wel thuis blijven wonen. De renovatie levert hen nu veel wooncomfort en een flinke energiebesparing op’, – aldus Rob Meijer, Hoofd Realisatie VORM Transformatie en Renovatie.

Hoog bouwtempo

In slechts 13 maanden heeft VORM alle 287 woningen gerenoveerd en verduurzaamd. Dagelijks werden tien elementen per dag geplaatst. “Per week werden twaalf woningen voorzien van nieuwe gevels. Het tempo lag hoog. Nu is iedereen blij met het eindresultaat. Daar doen we het allemaal voor!” – aldus Meijer.

VORM is onder andere gespecialiseerd in transformatie- en renovatieprojecten. Voor het project Tuinenhoven werkt VORM samen met partner RcPanels, die verouderde huizen razendsnel transformeert naar energiezuinige woningen van de toekomst.