Levensloopbestendige woonwijk in Leeuwesteyn met 68 duurzame koopwoningen
10 november 2021

Levensloopbestendige woonwijk in Leeuwesteyn met 68 duurzame koopwoningen

Rotterdam, 10 november 2021 – In Leidsche Rijn Utrecht verrijzen 68 duurzame koopwoningen in project Vogelhof. De buurt maakt onderdeel uit van de duurzame woonbuurt Leeuwesteyn. Het project  – ontwikkeld door projectontwikkelaar VORM - draagt bij aan de ambities van de gemeente: betaalbaar, duurzaam, groen en sociale cohesie. Vogelhof wordt een levensloopbestendige woonwijk met een diversiteit aan  doelgroepen. Wethouder Klaas Verschuure (Leidsche Rijn) vertelt: “Vogelhof voegt iets unieks aan toe aan de wijk. De 68 ontzettend duurzame woningen, binnentuin met parkeergarage eronder en de vele vogelverblijven die de naam van het project zeker waar maken, vormen een aangename plek. Fantastisch om te zien dat dit project en de hele buurt Leeuwesteyn steeds meer vorm krijgen, zowel in bouw als in buurtgevoel.”

Duurzaam, leefbaar woongebied in Leidsche Rijn

Met de bouw van Vogelhof - naar ontwerp van Klunder Architecten - draagt VORM bij aan een duurzaam, kwalitatief hoogwaardig en leefbaar woongebied in Leidsche Rijn. Met de woonbuurt voegt de projectontwikkelaar een diversiteit aan woningen toe aan gemeente Utrecht: de helft van de woningen in Vogelhof valt in de categorie betaalbare woningen voor bijvoorbeeld starters. De andere helft ligt in het hoger segment. “Zo krijg je een mix van woningen die verschillende typen mensen aantrekt en ervoor zorgt dat mensen lang in hun eigen woonomgeving kunnen blijven wonen”, vertelt Willem Romijn, Projectontwikkelaar van VORM.

Sociale cohesie en duurzaamheid 

Naast betaalbaarheid vindt de gemeente Utrecht sociale cohesie belangrijk. “Krijg je kinderen, dan hoef je deze woonwijk niet uit als je groter wil wonen. Je kunt er starten en je hoeft er niet meer weg”, aldus Romijn. In Vogelhof heeft VORM een plan met veel groen ontwikkeld, dat tevens aanzet tot bewegen, ontmoeten en spelen. De toekomstige bewoners ontmoeten elkaar straks in de grote binnentuin van 1.700m2, met een collectieve kas, een vijver en volop speelmogelijkheden voor kinderen.

De achtergevel van Vogelhof wordt gerealiseerd met circulaire ClickBricks: stenen die gemakkelijk in elkaar klikken, zonder specie. Hierdoor is de gevel remontabel, waardoor het bewoners meer flexibiliteit geeft als de wens voor een uitbouw zich aandient.

Natuurinclusief in de stad

In Vogelhof is naast aandacht voor de mens ook aandacht voor flora en fauna. Weldadig groen, dat bovendien hittestress tegengaat, vormt een belangrijke plek voor flora en fauna in de stad. Er worden 130 vogelverblijven gerealiseerd. Daarnaast wordt meer dan de helft van het hemelwater opgevangen en vastgehouden, zodat het hergebruikt wordt voor de planten in het gebied. Een slim systeem dat ervoor zorgt dat de woonwijk hevige regenbuien en droogte in de toekomst kan verwerken en aansluit bij het duurzame watersysteem in Leidsche Rijn. Daarnaast worden de grondgebonden woningen voorzien van regentonnen, zodat met het opgevangen regenwater de eigen tuin kan worden besproeid.

De woningen in Vogelhof bereikten deze week het hoogste punt. De oplevering van Vogelhof staat gepland in het vierde kwartaal van 2022. Burgland Bouw is verantwoordelijk voor de realisatie van de woningen.