Molenwiek: Zelfbouw in 5 stappen
9 januari 2020

Molenwiek: Zelfbouw in 5 stappen

Weet jij hoe je zelf een huis bouwt? Knab heeft een stappenplan uitgeschreven dat je meer inzicht geeft in het proces waarbij je zelf een woning ontwikkelt. Het bouwen van een huis is een groot, omvangrijk project. Je kunt het echter goed splitsen in diverse fases en stappen. We vatten de vijf stappen voor je samen:

Stap 1: Geld
Je hebt grofweg drie hoofdposten waar je geld voor moet reserveren: het kavel, de architect en de aannemer. Hoeveel je exact kwijt bent hangt volledig af van jullie wensen en eisen. Ben je benieuwd wat het kost om een kavel te kopen, wat je aan hypotheek nodig hebt voor je droomhuis en in hoeverre dat je daarvoor in aanmerking komt? Daar kunnen onze collega’s Richard en Aletta van Vorm Sales en Finance je alles over vertellen. Bel ze eens vrijblijvend op telefoonnummer 0186-618777.

Stap 2: Grond
Heb je al een idee waar jouw ideale woning komt te liggen? Als je nog geen grond bezit heb je een zelfbouwkavel nodig. Dat betekent dat je op de grond die je koopt ook daadwerkelijk een woning mag bouwen. In veel gemeentes zitten er bepaalde voorwaarden aan de woning die je zou willen bouwen. Je vindt dit voor de kavels die we in het project De Molenwiek aanbieden in dit kavelpaspoort. Vind je dit lastig? Vrielings makelaar loopt graag samen met je door het kavelpaspoort. Plan dus zeker een afspraak!

Stap 3: Woonwensen
Wat wil je precies laten bouwen? Dat is de eerste vraag die de aannemer en de architect je zullen stellen. Ga er eens goed voor zitten en schets een helder beeld van de woonwensen die jullie hebben. Breng hier ook onderscheid aan: wat wil je zeker en wat is optioneel? Je hebt online diverse tools die je hierbij kunnen helpen. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van watkostbouwen.nl, hier kun je eenvoudig je droomhuis samenstellen. Dat geeft je meer houvast en input voor bijv. de architect.

Stap 4: Architect
Hebben jullie de woonwensen helder? Dan kun je aan tafel met de architect. Je kunt online al heel veel portfolio’s bekijken en vaak heeft de makelaar ook wel een aantal goede aanbevelingen. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt en dat je een architect kiest waarbij je het gevoel hebt dat ze je goed begrijpen. Het gaat immers om jullie droomhuis!

Stap 5: Aannemer
De aannemer zorgt ervoor dat het ontwerp dat de architect van jouw droomwoning heeft gemaakt, werkelijk gebouwd wordt. Houdt bij het selecteren van de aannemer in de gaten dat je er een kiest die afbouwgarantie biedt. En kijk of de aannemer is aangesloten bij garantie instituten als Woningborg, SWK of Bouwgarant. Als je eenmaal gekozen hebt, zorg dan dat er een duidelijke koop-/aanneemovereenkomst en dat je samen alle algemene voorwaarden hebt doorgelopen. Dat voorkomt vervelende verrassingen. Als alles is afgesproken dan kan de echte bouw beginnen!

 

Bron:
https://bieb.knab.nl/hypotheken/zelfbouw-in-5-stappen-zelf-je-huis-bouwen?fbclid=IwAR02dQsgeiZylHLehv7_9WuRI5RcnJRjXEsnZrZo5mukFUe-KLzCFw8DZKM