PHYSEE en VORM brengen wereldwijde primeur op duurzaamheid in woontoren BOLD
13 maart 2019

PHYSEE en VORM brengen wereldwijde primeur op duurzaamheid in woontoren BOLD

Een uniek project vraagt om een unieke samenwerking. BOLD is zo’n project. VORM heeft voor de ultra duurzame woontoren BOLD de scale-up PHYSEE aan boord gehaald, om zelfs de transparante geveldelen van de woontoren stroom op te laten wekken. Deze duurzame innovatie is een wereldwijde primeur, vanwege de schaal waarop deze wordt toegepast. Hierdoor brengt deze nieuwe technologie niet alleen productinnovatie, maar ook systeeminnovatie.

De aannemer, de glasfabrikant, de gevelbouwer, de elektra installateur en de technologie leverancier hebben de handen in één geslagen om van deze duurzame innovatie -zonder compromis-  een succes te maken.

Ramen als zonnepanelen

De ramen van BOLD gaan functioneren als zonnepanelen. Stroomopwekkende ramen, waarmee het pand voldoende energie opwekt voor alle bewoners in de woontoren. Het pand wordt voorzien van 1800 vierkante meter duurzame PowerWindows. PowerWindows zijn gepatenteerde en transparante ramen die licht omzetten in elektriciteit. De oprichters, Ferdinand Grapperhaus en Willem Kesteloo, hebben een uitvinding gedaan die ervoor zorgt dat glas niet alleen glas is, maar een energieopwekkend materiaal, vertelt Maarten de Haas, Head Business Development bij Physee.

Smartskin van BOLD

PHYSEE ontwerpt en produceert de SmartSkin die lokaal en in de gevel groene stroom opwekt, zonder in te leveren op het architectonische ontwerp. De SmartSkin van PHYSEE is opgebouwd uit PowerWindows, SmartWindows gekoppeld aan een EESYgrid. Voor het BOLD project worden de nieuwste generaties PowerWindows toegepast samen met energie efficiënte EESYgrid dat energie per verdieping opslaat en zo altijd duurzame energie -opgewekt in het glas- aanbiedt aan de bewoners.

EPC -0,12

Met BOLD neemt VORM een grote stap op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Naast de PowerWindows en de gevel van zonnepanelen, wordt de woontoren voorzien van een zeer energiezuinig klimaatsysteem. Het EPC (energieprestatiecoëfficiënt) ligt dan ook op -0,12, wat betekent dat BOLD meer energie oplevert dan het zal verbruiken.