Sandt2: De prijs van een nieuwbouwwoning - Type Varadero
20 november 2019

Sandt2: De prijs van een nieuwbouwwoning - Type Varadero

Voor veel mensen is de prijsstelling van een nieuwbouwwoning moeilijk uitlegbaar. Bij iedere aankondiging van een nieuwbouwplan staat een compleet trollenleger gereed om zich af te vragen waarom ‘we’ geen huizen bouwen van € 150.000,- voor de starters.

De waarheid is dat vaak alleen al de grond ónder een huis € 150.000,- kost. En dan moet de eerste baksteen uiteraard nog gelegd worden. De eerste baksteen van een huis dat bijzonder energiezuinig en volgens de laatste kwaliteitseisen en hoogste standaarden gebouwd dient te worden.

Vergeleken met bestaande bouw zal een nieuwbouwwoning dus inderdaad een hogere aanschafprijs hebben. Dat lijkt op het eerste gezicht vervelend en vooral onlogisch. Dat onlogische gaat er echter snel vanaf zodra je je begint te realiseren waarmee een nieuwbouwwoning allemaal is uitgerust en wat voor voordelen je daarmee hebt.

In cijfers

Bekijk het voordeel maar eens en zie de investeringen en energiebesparende voorzieningen die je in dit huis hebt. In de onderstaande tabel zie je niet alleen het totaalbedrag van die investeringen (die je in een bestaand huis zou moeten doen om het Energieneutraal te krijgen) zélf, maar ook de indicatieve besparing op je energielasten ten opzichte van een in grootte vergelijkbare woning met een energielabel C.

Voorbeeld: Twee onder-één kap woning type Varadero Bouwnummer 35, 40 en 41

Gevelisolatie - Zeer goed 13-20 cm                     € 15.466
Vloerisolatie - Zeer goed 13-20cm                       €  2.981
Dakisolatie - Zeer goed 13-20cm                         € 13.724
Ramen woonruimten HR++ glas                        €   2.967
Ramen slaapkamers HR++ glas                         €   2.473
Installatie Warmtepomp bodem combi                 € 12.501
Ventilatie Balansventilatie hele woning met WTW  €  4.201
Zonnepanelen 12 panelen                                   €  5.312

= Totale investering €59.625,-

Dit kost het om een bestaand huis met een C-label Energieneutraal te maken. In je nieuwbouwhuis worden de genoemde voorzieningen uiteraard standaard ingebouwd.

Totaal besparing: ca. € 2.000

Dit is de indicatieve jaarlijkse besparing op je energierekening ten opzichte van een bestaand huis met een C-label.

 

De bedragen die hierboven gebruikt zijn komen van de site verbeterjehuis.nl. Dit is een tool van Milieu Centraal via de RvO. Milieu Centraal is opgezet door het Ministerie van VROM. De bedragen zijn indicatief en geven een goede leidraad, je kunt er echter geen rechten aan ontlenen.