Start bouw 26 energieneutrale  woningen in Mijnsheerenland
24 februari 2021

Start bouw 26 energieneutrale woningen in Mijnsheerenland

De bouw van 26 energieneutrale woningen in nieuwbouwprojecten De Boomgaard en Het Ambacht in Mijnsheerenland is op 24 februari officieel ingeluid. De Rotterdamse Projectontwikkelaar Projectontwikkelaar VORM, Bouwbedrijf Boogert en wethouder Piet van Leenen gaven – onder digitaal toeziend oog van de kopers - het officiële startsein. De oplevering van Het Ambacht en De Boomgaard staat gepland in het derde en vierde kwartaal van 2021.  

De sloopwerkzaamheden van de vloeren en funderingen van de vorige bebouwing zijn afgerond. Ook de grondbronnen voor de warmtepompen zijn aangebracht. Beide nieuwbouwprojecten zijn onderdeel van de ontwikkeling van Het Dorpshart, waarvoor VORM in 2012 reeds de samenwerkingsovereenkomst tekende met de gemeente Hoeksche Waard. De projecten bieden een divers aanbod aan Het Dorpshart met een gebalanceerde mix aan starterswoningen, doorstroomwoningen en vrijstaande villa’s “Voor de locatie Het Ambacht was grote belangstelling voor de woningen onder de € 250.000,-. Geïnteresseerden stonden een dag van tevoren voor het makelaarskantoor in de rij om zich in te schrijven. Met de komst van deze type woningen voorzien we in een grote vraag. De ambitie om te bouwen voor verschillende doelgroepen met een mix van woningen koester ik hierom”, aldus wethouder Piet van Leenen.  

Energieneutrale woningen 

In de Boomgaard realiseert Bouwbedrijf Boogert in opdracht van VORM zeven energieneutrale koopwoningen, bestaande uit vier tweekappers en drie vrijstaande villa's. Het plan wordt gerealiseerd op de plek van de voormalige basisschool De Boomgaard. In Het Ambacht – op de plek van de voormalige sporthal – realiseert Boogert in totaal 19 energieneutrale woningen: zeven starterswoningen, twee hoekwoningen en tien herenhuizen. Directeur Hans Boogert is blij met de samenwerking: “als bouwbedrijf werken we vaker samen met VORM. Recent leverden we bijvoorbeeld acht XL bungalows op in Rockanje. Het leuke is dat we hier als 131-jarig Bouwbedrijf Boogert met een 102-jarig Bouwbedrijf VORM samenwerken; om maar even over kennis en ervaring te spreken. De samenwerking gaat eigenlijk altijd naar volle tevredenheid van beide partijen en zo bouwen we ook hier in Mijnsheerenland weer twee prachtige projecten.” 

Energieneutrale woningen 

Alle woningen worden opgeleverd met een EPC (Energieprestatiecoëfficiënt) van 0. Dit betekent dat de woningen energieneutraal zijn, dankzij de toepassing van een zeer goede isolatie, hoogwaardige beglazing, een warmtepomp en PV-panelen op het dak. De woningen worden voorzien van douchepijp-wamteterugwinning en warmteterugwinning voor de ventilatie, waardoor warmte uit afvalwater van de douche en de afgevoerde ventilatielucht wordt gebruikt om het koude douchewater en de ventilatielucht van buiten voor te verwarmen, voordat het gebruikt wordt in de woning.  

Dorpshart Mijnsheerenland 

Er wordt hard gewerkt aan de realisatie van het project Het Dorpshart in Mijnsheerenland. Het multifunctionele centrum met scholen, sporthal en bibliotheek zijn al in gebruik. VORM leverde binnen deze ontwikkeling onder andere ook nieuwbouwwijk Hofwijk en een gedeelte van het Raadhuispark op.

Bouwplannen De Groene Olifant, Sportland en Molenwiek

Met het vaststellen van de bestemmingsplannen en de verleende omgevingsvergunningen kan de bouw ook starten op de vrijgekomen locaties De Groene Olifant en Sportland. De locatie de Molenwiek staat later op de planning. Voor deze locaties zijn verschillende onderzoeken uitgevoerd op het gebied van archeologie, asbest en bodemgesteldheid.