VORM als Kennedy aangesloten bij Madaster
6 oktober 2017

VORM als Kennedy aangesloten bij Madaster

VORM is één van de ondertekenaars van het Grondstoffenakkoord en onderschrijft daarmee nut en noodzaak te zien van een andere manier van omgaan met grondstoffen. Daarmee startte de verkenning naar circulair bouwen. Een eerste statement was de aansluiting als Kennedy bij Madaster. 

Het plan dat architect Thomas Rau en Pablo van den Bosch, bestuurders van de Madaster Foundation, op 17 februari 2017 presenteerden aan een select publiek is op vrijdag 29 september realiteit geworden. Mede dankzij de financiële en inhoudelijke steun van de 33 zogenaamde Kennedy’s kon de Madaster Foundation binnen 7 maanden haar doel bereiken.

Cora Jongenotter, Innovatiemanager VORM, laat weten: “Op vrijdag 29 september is Madaster, het ‘kadaster’ voor materialen, gelanceerd. Vanuit deze online bibliotheek kan van elk vastgoed object een digitaal materialenpaspoort gegenereerd worden. Het documenteren, registreren en archiveren van materialen in gebouwen maakt hergebruik van materialen eenvoudiger, stimuleert slim ontwerpen en elimineert afval. We zijn heel blij met deze ontwikkeling en zijn er trots op om als Kennedy betrokken te zijn.”

Thomas Rau: “Onze planeet is een gesloten systeem en daarom moeten wij de limited editions ongelimiteerd faciliteren. De huidige situatie laat zien dat materialen hun identiteit verliezen, waardoor zij afval worden. Afval kan worden geëlimineerd door materialen een gedocumenteerde identiteit te geven via een materialenpaspoort.”

Pablo van den Bosch: “De veelomvattende informatie in een materialenpaspoort helpt gebouweigenaren, ontwerpers en bouwers om nieuwe afwegingen te maken tijdens het ontwerpen, bouwen en beheren van gebouwen. Ook kunnen financiers op basis van het materialenpaspoort de waarde van de materialen opnemen in de totale waardebepaling van het object.”

Voor meer informatie kijk op www.madaster.nl