VORM denkt niet lichtzinnig over Veiligheid
3 november 2019

VORM denkt niet lichtzinnig over Veiligheid

We werken veilig of we werken niet

Voor het derde jaar op rij organiseerden wij in oktober 2019 de VORM Veiligheidsdagen voor onze collega's op de bouwplaats en bouwpartners. Bij VORM denken wij namelijk niet lichtzinnig over veiligheid, want een kleine misstap kan grote gevolgen hebben. Jaarlijks vinden er nog altijd veel (dodelijke) ongevallen plaats in de bouwsector. Reden genoeg om met de Veiligheidsdagen het bewustzijn rondom dit onderwerp te verhogen. Bekijk hier de compilatievideo.

Veilig werken op hoogte

Dit jaar pakten wij groots uit met diverse interactieve workshops rondom veilig werken op hoogte. Hoe trek je een valharnas aan? Welke lijn is geschikt voor werkplaats beperking die moet voorkomen dat je valt? Wat is het doel van een positioneringslijn? En mocht je toch komen te vallen, hoe dien je dan te handelen? De trainers van SafeSite Valbeveiliging hebben onze collega's op zeer interactieve wijze in workshops nieuwe kennis bijgebracht die van essentieel belang zijn om veilig te werk te gaan op bijvoorbeeld een steiger. 

Levensreddend handelen

Naast veilig werken op hoogte hebben de collega's kunnen ervaren hoe je te werk dient te gaan wanneer iemand een ongeluk krijgt of onwel wordt. In de praktijktraining levensreddend handelen hebben alle collega's kunnen ervaren hoe je met een AED (defibrilator) iemands leven kunt redden. 

Aanspreken op (onveilig) gedrag

De verwachting is dat de hoeveelheid (bijna) ongelukken op bouwplaatsen omlaag kan, als men elkaar meer durft aan te spreken op onveilig gedrag op de werkvloer. In het middagprogramma hebben de collega's kunnen oefenen op het aanspreken van een collega op (onveilig) situaties. Want hoe benader je iemand die veiligheid niet als eerste prioriteit heeft? Twee trainingsacteurs bootsten praktijksituaties na en belichtten de verschillende mogelijkheden om dit gedrag te bespreken. 

Bekijk de compilatievideo voor een sfeerimpressie van de VORM Veiligheidsdagen.