VORM en 17 bouwpartners verbaasd over gepresenteerde BENG-norm
21 februari 2019

VORM en 17 bouwpartners verbaasd over gepresenteerde BENG-norm

 

Nieuwe BENG-norm is stap terug

Met verbazing hebben wij kennis genomen van de recent door het Ministerie van Binnenlandse Zaken gepubliceerde concepteisen, die per 1 januari 2020 gaan gelden voor de energieprestatie van nieuw te realiseren gebouwen. VORM en 17 andere partijen in en rond de bouwsector zien de nieuwe BENG-norm als een stap terug en stelden gezamenlijk bijgaande brief op. 

VORM staat ervoor omgevingen te creëren waar mensen zich prettig voelen. Dat doen wij al meer dan 100 jaar. Wij begrijpen het hele traject van ontwikkeling, bouw en verkoop. Zijn in verbinding met wat de klant beweegt. Deze nieuwe BENG-norm is geen stap vooruit, maar een stap terug ten opzichte van de eerder gepubliceerde norm, waar uiteindelijk onze klanten de rekening van gaan betalen. Het fenomeen “de nieuwe norm is een minimale eis”, zien we al meer dan 100 jaar voorbij komen. Praktijk in de sector: het wordt geïnterpreteerd als maximale eis.

We vertrouwen erop dat de beleidsmakers rond de nieuwe BENG-norm ons als experts willen horen, de Nederlandse consument serieus neemt en rekening houdt met de betaalbaarheid van woonlasten en de gezondheid van de bewoners.

 

Cobouw, een onafhankelijk Nederlands weekblad voor de bouwnijverheid, plaatste eveneens een kritiek stuk met als kop: Hoe bijna-energieneutrale woning een schietschijf werd: ‘We knoeien met theoretische modelletjes’.