VORM en Daikin sluiten graag samen aan bij de actualiteit
6 november 2017

VORM en Daikin sluiten graag samen aan bij de actualiteit

Een van de speerpunten in het kersverse regeerakkoord is het ontmoedigen van het gebruik van aardgas. Rutte III verhoogt de accijns op gas, de belasting op elektriciteit gaat omlaag.

Er verrijzen steeds meer woningen, waar geen gasleiding meer aan te pas komt. Maar de gelukkigen die op het punt staan hun net opgeleverde woningen in Tuinhof Blaucapel in Utrecht te betrekken, zijn toch ook al spekkoper. In hun prachtige, naar de jongste inzichten gebouwde hofvilla’s die projectontwikkelaar en bouwer VORM uit Papendrecht rond een centraal gelegen binnentuin heeft gerealiseerd, verwarmt én koelt de Daikin Intergas Hybride. Simpel gezegd: een toch al zuinige cv-ketel krijgt hulp van een duurzame warmtepomp, waardoor het energiegebruik spectaculair wordt teruggedrongen. Gebruikte een bewoner eerst 1250 kub, dan geeft de meter nu ongeveer 450 kub aan.

Kopers blij, want minder gasgebruik scheelt flink in de portemonnee. Bouwer en ontwikkelaar VORM tevreden dat aan de in 2015 fors aangescherpte energieprestatienorm (epc) wordt voldaan. Met alleen het isoleren van dak, muren en ramen ben je er immers niet meer. En fabrikant en leverancier Daikin (Capelle aan den IJssel) wordt bevestigd in zijn prachtige product.

De keuze voor de zuinige Daikin Intergas Hybride was 2,5 jaar geleden vooruitstrevend. Ondertussen richt de blik bij de bijna eeuwling VORM zich ook op de ontwikkelingen zonder gas. De samenwerking met Daikin was een pilot. Projectontwikkelaar Thomas van den Doel  is er lovend over. “Het is een mooi, voor ons vernieuwend project geworden. Het is zo belangrijk om samen met een partner tot de beste resultaten te komen. Het duurzame concept van een warmtepomp in combinatie met een ketel spreekt ons als moderne bouwer zeer aan. Gelukkig gebeurt er veel op het gebied van duurzaamheid, maar de bouwwereld is van oudsher wel relatief traditioneel. Hoe kun je zo dicht mogelijk bij het oude blijven, is vaak het uitgangspunt.” VORM zoekt graag naar duurzame oplossingen en alternatieven voor zonnepanelen. Van den Doel: “Zónder gas, mét Daikin.”

Daikin - ook bijna 100 jaar - koestert het goede gebruikersresultaat van de Daikin Intergas Hybride al langer, zegt Jeroen Peeters, manager heating. “De nieuwe hybride is net zo compact als de huidige cv-ketel, maar komt slechts 17 centimeter naar voren. De verwachting is dat de cv-ketel op termijn trouwens helemaal plaatsmaakt voor de all electric warmtepomp. Nieuwe woningen die nu al niet meer worden aangesloten op de gasleiding, halen hun warmte uit de lucht of de grond. Ook in die systemen gaan we aan kop.”