VORM onthult De Nieuwe Maaskant in miniatuur
11 september 2020

VORM onthult De Nieuwe Maaskant in miniatuur

Op vrijdag 11 september werd een miniatuur van gemeentelijk monument “De Nieuwe Maaskant” in Miniworld Rotterdam gepresenteerd. Daan van der Vorm, Directeur eigenaar van VORM, onthulde in de aanwezigheid van Paul Groenendijk, Rotterdamse architect, publicist en onderzoeker, en Marc van Buren, directeur van Miniworld Rotterdam de miniatuurversie van het nieuwe hoofdkantoor van VORM. In 2018 verwierf de van origine Rotterdamse projectontwikkelaar en bouwer VORM het gebouw De Nieuwe Maaskant. Marc van Buren is enthousiast: “De huidige Nieuwe Maaskant, inclusief de onlangs op spectaculaire wijze op het dak geplaatste extra verdieping, is een gebouw met een bijzonder Rotterdams verhaal. Daarom is de maquette een waardevolle toevoeging aan de collectie van Miniworld Rotterdam.” 

Rotterdamse Geschiedenis

De Nieuwe Maaskant was het voormalige Poortgebouw in de Rotterdamse Schiehaven, van de hand van Hugh Maaskant. De Rotterdamse architect Maaskant ontwierp het gebouw in 1956 in opdracht van stuwadoorsbedrijf Progress. Later vestigde Müller Thomsen hier zijn hoofdkantoor, tussen de loodsen. Huig Maaskant was een Nederlandse architect, die een belangrijke bijdrage leverde aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Het Poortgebouw, een gebouw dat nauw verbonden is met de havens van Rotterdam, is hier een voorbeeld van. Het ligt precies aan de overkant van waar de geschiedenis van VORM ruim 100 jaar geleden begon in 1919: Charlois.  Een havenfunctie had het gebouw al sinds midden jaren 80 niet meer. Het werd al snel in gebruik genomen door kunstenaars en architecten. Na een ingrijpende modernisering in 2004 kreeg het gebouw de naam ‘De Nieuwe Maaskant’. Sinds 2016 is het voormalig poortgebouw een gemeentelijk monument. In november 2018 werd VORM de eigenaar.

VORM terug naar de Rotterdamse basis, klaar voor een nieuw begin…

Al sinds de jaren ‘60 was het hoofdkantoor van VORM gevestigd in Papendrecht. De organisatie groeide en het kantoor werd te klein. Uitbreiding bleek niet mogelijk, waarna is besloten een passende locatie in Rotterdam te zoeken. De stad waar de opa van Daan van der Vorm een eeuw geleden zijn bouwbedrijf startte. ”Wij wilden een pand dat echt bij ons past”, zegt Hans Meurs, Directeur van VORM. ”Liefst niet helemaal af, zodat we onze eigen stempel er nog op konden drukken. En toen kwam onverwacht ineens het poortgebouw van Maaskant voorbij. Dit was in één keer goed”. Ook in de Nieuwe Maaskant was het kantooroppervlak nog te klein. De oplossing die VORM vond paste binnen de visie van Maaskant. Vier grote kolommen werden door VORM Transformatie & Renovatie B.V. dwars door het pand heen gezet. Het glazen ‘doosje’ ter grootte van het originele gebouw dat op die kolommen werd geplaatst, lijkt te zweven. Deze bovenste verdieping werd door De Kok-Staalbouw elders gebouwd en over het water naar de Schiehaven aangevoerd. Een waar spektakel, te volgen was via een livestream. Op maandag 17 augustus nam VORM haar intrek in het gerenoveerde en verduurzaamde voormalige poortgebouw De Nieuwe Maaskant in de Rotterdamse Schiehaven. De landelijke projectontwikkelaar en bouwer koos bewust niet voor nieuwbouw: “Als er geschikte panden zijn om in te gaan zitten, dan kiezen wij niet voor de makkelijke weg om een nieuw gebouw neer te zetten,” vertelt Daan van der VORM. “Hadden we makkelijk kunnen doen, maar bij VORM is het niet zo dat we voor de makkelijke weg kiezen.” Het jubilerende Ahoy, dat 70 jaar geleden werd opgericht maar in 1971 een nieuw gebouw kreeg, werd eveneens gebouwd door het Rotterdamse bedrijf.

De Nieuwe Maaskant en Rotterdam

De Nieuwe Maaskant is in veel opzichten een bijzonder gebouw, verbonden aan diverse bijzondere Rotterdamse verhalen: het verhaal van architect Huig Maaskant, de wederopbouw in Rotterdam en het verhaal van VORM zijn de belangrijkste drie. Marc van Buren is dan ook heel gelukkig met deze waardevolle toevoeging aan Rotterdam in miniatuur.