VORM trekt vergunning transformatie monumentale Berlagehuis in
7 november 2018

VORM trekt vergunning transformatie monumentale Berlagehuis in

Projectontwikkelaar VORM neemt het weloverwogen besluit om niet verder te gaan met de transformatie van het monumentale Berlagehuis in Den Haag tot een woongebouw met 57 appartementen, kantoorruimte en vernieuwde opzet van de Haagse Muziekacademie. “De wetten van de bouwwereld zijn spijkerhard. Als je op een geven moment moet concluderen dat de herontwikkeling door allerlei oorzaken te risicovol wordt, dan is zo'n beslissing onvermijdelijk", aldus Hans Meurs, Algemeen directeur VORM.

De juridische onzekerheid omtrent vooroorlogse erfdienstbaarheden, die van toepassing zijn op dit monument, zou een transformatie naar woningen in de weg kunnen staan. Een traject waarbij VORM goedkeuring krijgt om – middels een rechterlijke uitspraak – de erfdienstbaarheid ter zijde te schuiven kan mogelijk 1 tot 2 jaar duren. Door die onzekerheid alsmede de lange projectduur en het huidige tijdsgewricht is de herontwikkeling van het gebouw te risicovol geworden. Het project stond al enige tijd 'on hold' en VORM heeft nu de bouwaanvraag bij de gemeente ingetrokken. Hans Meurs zegt het "jammer" te vinden dat hij het project moet stopzetten. "Hiermee komt er wel een einde aan een lange periode van onzekerheid voor onze partners en kopers".

VORM betreurt de ontwikkelingen en hoopt dat er spoedig een passende functie kan worden gevonden voor het Berlagehuis wat het gebied Benoordenhout eer aan doet. De betrokken partijen, geïnteresseerden en kopers zijn inmiddels door VORM geïnformeerd over de ontwikkelingen.

 

Voor meer informatie over het transformatieproject kun je terecht op de website van Berlagehuis.