VORM wint tender voor 66 duurzame koopwoningen in Leeuwesteyn Utrecht
8 juli 2019

VORM wint tender voor 66 duurzame koopwoningen in Leeuwesteyn Utrecht

VORM is de winnaar van de tender Leeuwesteyn, een nieuwe woonwijk in aanbouw in Utrecht, op bouwveld 2. De kavel ligt in Leidsche Rijn langs het Amsterdam-Rijnkanaal, te midden van het Oeverpark en Park Leeuwesteyn. Met het nieuwbouwproject Vogelhof realiseert VORM 66 duurzame koopwoningen, waarvan 25 appartementen en 8 bovenwoningen in het betaalbare koopsegment, bedoeld voor starters en jonge gezinnen.

Geschiedenis Vogelenbuurt

De naam Vogelhof is een flirt naar een belangrijke pijler uit de historische ontwikkeling van de stad Utrecht. Toen het vanaf circa 1850 mogelijk werd om buiten de vestingwerken van Utrecht te bouwen, vestigden vermogende burgers zich als eersten langs de singels in grote villa’s met uitzicht op het water. Hun voorbeeld werd spoedig gevolgd door anderen waarmee de Vogelenbuurt haar vorm kreeg. De buurt heeft een heel eigen karakter mede door de gehanteerde architectuurstijlen van destijds; een prachtige combinatie van Art Nouveau en Art Deco stijl. Dit karakter vormt het uitgangspunt voor de wijk Leeuwesteyn.

Vogelhof in Leidsche Rijn

Leidsche Rijn krijgt met Vogelhof een moderne eigen variant op de Vogelenbuurt. In Vogelhof kom je te wonen rondom de groene binnentuin waar ontspanning, sport en ontmoetingen met andere bewoners centraal staat. De vogel is als thema terug te vinden in elk tuinhek, uitgevoerd met een unieke vogel, dat samen met de poort vanaf de Tweede Muntmeesterslaan een eenheid vormt. Om meer ruimte te geven aan de collectiviteit is bewust gekozen om het parkeren niet op het Maaiveld maar juist verlaagd te realiseren. Ook de overkapping boven de (fiets)parkeerplaatsen levert maximale ruimte op voor een fraai leefdek. Hiermee biedt Vogelhof ruimte om te laten groeien, bloeien, te ontmoeten, te spelen en te eten.

Duurzame winnaar

De gemeente selecteert VORM als winnaar voor deze tender omdat het plan hoog scoort op architectuur en duurzaamheid. Voor Vogelhof is bewust gekozen om, in harmonie met de overige ontwikkelingen in Leeuwesteyn, een rijke variatie in metselwerkverbanden toe te passen. VORM koos voor de inrichting van de binnentuin voor hergebruikte materialen. Vogelhof is verder ontworpen met maar liefst 50% van het programma in het betaalbare koopsegment.

Vol enthousiasme werkt VORM aan het uitwerken van alle plannen. Verwacht wordt te starten met de verkoop van alle woningen in het begin van 2020 en halverwege 2020 zal naar verwachting worden gestart met de bouw.