Wonen in een rijksmonument
31 augustus 2017

Wonen in een rijksmonument

Berlagehuis op zaterdag 2 september in verkoop

Op zaterdag 2 september start de verkoop van het monumentale voormalige hoofdkantoor van De Nederlanden van 1845 aan de Raamweg in Den Haag. Dit door Berlage tot in de details ontworpen gebouw uit 1932, wordt door VORM getransformeerd tot woongebouw Berlagehuis en gaat plaats bieden aan 57 unieke woningen. Geïnteresseerden zijn van 12.00 - 14.00 uur van harte welkom om het karakteristieke gebouw te bezichtigen en hun voorkeur voor een woning met de makelaars te bespreken.

Nieuwe geschiedenis
Met veel gevoel voor detail tekende Berlage voor het ontwerp van het voormalige hoofdkantoor van de verzekeringsmaatschappij de Nederlanden van 1845, die later Nationale Nederlanden zou gaan heten. Dit typische gebouw met hoge ramen, robuuste elementen, een prachtige centrale hal en (zeer bijzonder) een tweetal atriums waardoor het daglicht tot op de burelen in het souterrain zou schijnen, is een van de meest karakteristieke ontwerpen die Berlage ooit in opdracht vervaardigde. Het gebouw wordt wel gezien als de poort naar het chique Benoordenhout, dat vanuit het centrum gezien direct achter het Berlagehuis begint.

Na jarenlang dienst te hebben gedaan als statig kantoorgebouw, wordt het gebouw in 2018 uitgebreid en volledig getransformeerd tot hoogstaand woongebouw voor 57 huishoudens. Het Berlagehuis zal, met behoud en zelfs herstel van authentieke details, opnieuw geschiedenis schrijven. Voor de transformatie zijn architecten Braaksma & Roos aangetrokken. Zij verzorgden eerder het ontwerp voor de transformatie van het door Berlage getekende Haags Gemeentemuseum.

Woonprogramma
Het Berlagehuis biedt na de transformatie plaats aan 13 royale herenhuizen met 3- of 4 woonlagen, 18 monumentale appartementen en 16 penthouses, gelegen op de extra verdiepingen die op het gebouw zullen verrijzen. Door de authentieke, detailrijke vorm van het gebouw, is geen woning hetzelfde.

De souterrains onder de glasdaken, als ook de statige directiekamer, worden opnieuw ingericht als kantoorruimte. De in ere herstelde centrale hal en de glazen trappenhuizen blijven dienst doen als ontvangst- en verkeersruimte. Zowel het park aan de voorzijde, als de binnentuin aan de achterzijde, zijn ontworpen als gezamenlijke tuinen voor de bewoners. Hier kan heerlijk gewandeld en buiten gegeten worden aan het gemeenschappelijke meubilair.

De exacte koopsommen zijn tijdens de start van de verkoop beschikbaar. Een indicatie van de koopsommen zijn te vinden op de projectsite van het Berlagehuis: vorm.nl/berlagehuis