VORM verhuist naar Rotterdam_Credits foto Jos Kottmann

Hier begint de toekomst


VORM vierde in 2019 met trots het 100-jarig jubileum. De verhalen en anekdotes uit het verleden vormen het fundament voor onze toekomst. Een toekomst die onder andere gemarkeerd wordt door de verhuizing van het VORM-kantoor van Papendrecht naar Rotterdam. Naar het bijzondere gebouw De Nieuwe Maaskant. Terug naar de oorsprong, terug naar Rotterdam en terug naar de toekomst.


Iconisch

De geschiedenis van VORM begint met de bouw van het politiebureau op Heijplaat in Rotterdam. Het eerste zelfstandig uitgevoerde bouwproject dat Daan van der Vorm, opa van de huidige eigenaar, samen met zijn broer Jan realiseerde. Het markeert de start van het Rotterdamse bouwbedrijf in mei 1919.

VORM heeft de afgelopen 100 jaar naast het politiebureau enkele iconische gebouwen in Rotterdam gerealiseerd. Gebouwen die mede de identiteit en uitstraling van de stad bepalen, zoals het oorspronkelijke sportpaleis Ahoy, de PeperKlip of Gebouw Delftse Poort. Meer recent is VORM betrokken bij de woningen aan de Kamgras, De Rotterdamse School, De Raedt en de projecten aan de Breitnerstraat en de Heemraadssingel. 

Onvervalst Rotterdams vastgoed

VORM is altijd een Rotterdams bouwbedrijf gebleven. Ondanks de huisvesting van het kantoor in Papendrecht de laatste decennia. Maar het kantoorgebouw past al geruime tijd niet meer bij de ambities. Bij de zoektocht naar een nieuwe, geschikte en duurzame locatie was als snel duidelijk dat Rotterdam de aantrekkelijkste optie was. Vele locaties werden bezocht, bekeken en afgekeurd. Totdat het poortgebouw van Maaskant, een stukje onvervalst Rotterdams vastgoed aan de Schiehaven, in beeld kwam. Het bleek het ideale gebouw op de best denkbare locatie. Het poortgebouw vormt traditioneel de schakel tussen de stad en de havens. Nu is het de schakel tussen de rijke historie en de dynamische toekomst van VORM. 

Rotterdamse ambities

De keuze voor Rotterdam wordt niet alleen ingegeven door sentiment en historisch besef. VORM focust traditioneel op stedelijke omgevingen, mede ingegeven door de tendens dat jongeren al jaren op grote schaal naar de grote steden trekken om daar te wonen en te werken. VORM richt zich de komende jaren op Rotterdam, waar door de vorige economische crisis veel projecten (nog) niet gerealiseerd zijn. Het is van belang om in de stad fysiek aanwezig te zijn zodat vanuit de nieuwe locatie gepast opvolging gegeven kan worden aan de nieuwe ambities.

Nieuwe dynamiek

De Nieuwe Maaskant is een gebouw met een geschiedenis, maar ook het gebouw voor de toekomst. Het gebied waarin het poortgebouw zich bevindt is in ontwikkeling. Daardoor ontstaat hier in de nabije toekomst een nieuwe dynamiek, die perfect aansluit bij de ambities van VORM. De komende jaren zal het aantal bouwactiviteiten van VORM in de stad toenemen, gezien de geplande projecten. Daarnaast zoekt VORM ook zelf actief naar nieuwe kansen en partijen die samen met VORM mee willen bouwen aan de stad. Waar VORM in andere grote steden inmiddels goed op de kaart is gezet, is het nu zaak om echt onderdeel van de stad Rotterdam te worden.

Nieuwe uitdaging

VORM drukt al 100 jaar een stempel op het Nederlandse landschap. Door omgevingen te creëren waar mensen zich prettig voelen. Om te wonen, werken en leven. Samen met andere avonturiers geeft VORM uitvoering aan ideeën die leven in de markt. Zo is er nu behoefte aan het bouwen van betaalbare woningen, volgens geheel nieuwe principes. Sneller, efficiënter en goedkoper. VORM wacht niet totdat anderen zich aanpassen op de realiteit van morgen. Aanpassen en veranderen begint bij jezelf en daarom neemt VORM zelf het initiatief. Een geweldige nieuwe uitdaging die vanuit het poortgebouw De Nieuwe Maaskant invulling krijgt. We gaan dus terug, terug naar de toekomst. Die is trouwens wat ons betreft al lang begonnen.

Daan van der Vorm & Hans Meurs

Directie VORM

 

Nieuwsgierig geworden naar de renovatie van ons nieuwe kantoor? Bekijk hier de live-stream beelden.

Bekijk ook het persbericht rondom onze verhuizing. 
Foto: Jos Kottmann
De nieuwe Maaskant - transformatie VORM