De transformatie van De Binck in Den Haag: een mooi voorbeeld van circulair bouwen!
4 februari 2020

De transformatie van De Binck in Den Haag: een mooi voorbeeld van circulair bouwen!

Het is de week van de circulaire economie. Circulair bouwen is volgens VORM geen droom, maar een noodzaak. Wij nemen onze verantwoordelijkheid, door op het hoogste niveau circulair te bouwen. Vandaag nemen we je mee in het project De Binck in Den Haag. De Binck ligt op het voormalig SDU complex. Dit complex bestond uit een kantoorgebouw en een bedrijfshal van circa 10.000m2. De transformatie van het SDU complex is een voorbeeld van circulair bouwen, bovenin de circulaire prestatieladder. VORM Transformatie en Renovatie transformeerde het kantoorgebouw tot een karakteristiek woongebouw met circa 70 woningen. En dit is slechts het begin van het eiland met nieuwe woonbestemming. 

Circulariteit is een hoofdthema in het creëren van de nieuwe woonbuurt. Het gebouw was nog erg nieuw. SDU drukte er bijvoorbeeld de Staatscourant. Toch is er gekozen om het pand uit 2008 te transformeren van drukkerij naar woongebouw. De 10.000 vierkante meter tellende drukkerijhallen werden gedemonteerd en worden in Barneveld hergebruikt als museum. Wat er over bleef was een leeg pand op een zakelijk industrieterrein op de grens van Den Haag en Voorburg. VORM kocht het in de zomer van 2016 met BPD en Local en ontwikkelden samen het nieuwe woongebied Binck Eiland.

Niets gaat verloren

Zelfs de voormalige dikke vloer van de hallen kreeg een nuttige bestemming als fundatie onder de stallingsgarage. Dit voorkomt veel onnodige sloop- en afvoerwerk, en bespaart kostbare grondstoffen. Het hoogwaardig hergebruik van de drukkerijhallen, de geveldelen, isolatiemateriaal, glas en mogelijk ook andere materialen van de loods, is bij uitstek een voorbeeld van circulariteit en past bij de duurzaamheidsambities van VORM.

Trots

En wij zijn trots! In 2017 is Binck Eiland namelijk verkozen tot het beste toekomstige woningbouwproject van Den Haag. De uitdaging is dat de gebruikers straks van het stoere karakter van de Binckhorst blijven genieten. Een samenhangend gebied waar niet alleen ruimte is voor wonen, maar juist ook voor onderwijs, werk en ontspanning. Zo staat er inmiddels een mooie commerciele ruimte te koop in De Binck, maar straks ook in Binck Kade! Wonen, werken en vrije tijd komen hier samen. Transformatie loont, en met deze prijs wordt de visie op een duurzame, leefbare stad nogmaals beloond. Je kunt er nu aan het water wonen met de skyline van Den Haag als uitzicht. Het eiland leeft. En we zijn nog lang niet klaar!