Na een rijk en mooi leven is Daan van der Vorm sr. overleden
15 april 2019

Na een rijk en mooi leven is Daan van der Vorm sr. overleden

Eindeloze herinneringen gekoesterd.
Nu en in de toekomst.

Met groot verdriet hebben wij kennis genomen dat Daan van der Vorm sr. op 12 april in zijn woonplaats Rotterdam op 93-jarige leeftijd is overleden. Een verdrietig bericht in dit bijzondere jaar waarin wij ons 100 jarig bestaan vieren. Daan van der Vorm sr, geboren Rotterdammer, officier in Orde van Oranje-Nassau, zoon van de oprichter en vader van onze huidige eigenaar Daan voerde vanaf 1952 directie binnen onze organisatie.

Ondanks zijn hoge leeftijd vertelde hij onlangs gepassioneerd over de familiegeschiedenis, zijn kleurrijke carrière als ondernemer in de bouw en hoe hij in 2003 het stokje overdroeg aan zijn zoon Daan. Daan kwam op zijn 27ste in het bedrijf nadat hij eerst zijn studie had afgerond. Daan van der Vorm sr. was toen al bijna zeventig en bemoeide zich niet meer met het bedrijf, vanaf het moment dat hij het overdroeg aan zijn zoon. “In 2003 ben ik echt gestopt met het werk. Ik weet nog dat we bij de notaris kwamen. Ik heb gezegd: Daan, de zwik is van jou en ik kom maandagochtend een kop koffie drinken. En dat heb ik ook gedaan. Ik ben trots op wat ik heb neergezet. Daan is een goeie opvolger en doet het uitstekend. Hij heeft hele goeie mensen om zich heen. Mijn dochter heeft de andere helft gekregen.” – aldus Daan van der Vorm sr.

Speciale bouwprojecten van Daan sr.

De bijzondere bouwprojecten waaraan Daan van der Vorm sr. speciale herinneringen koestert, zijn zoals hij zelf noemde onder andere de waterwerken op Texel in de strenge winter van 1962/63, de 151 meter hoge toren voor Nationale Nederlanden in Rotterdam (in een bouwcombinatie van MuWi, Brederode Bouw en de toenmalige BAM) en Sportpaleis Ahoy’ (samen met Nedam). Dat moest plots sneller opgeleverd worden in verband met de zesdaagse wielerwedstrijd die al gepland stond. Het tempo moest omhoog en er waren diverse andere problemen die opgelost moesten worden. Het was voor die tijd een zeer bijzonder en technisch ingewikkeld gebouw.

Geliefd door visie en karakter

Daan van der Vorm sr. wordt geroemd om zijn vooruitstrevende visie op ondernemerschap en leiderschap. Hij was betrokken, sociaal en hij gaf ruimte voor ontwikkeling. Dit maakt dat vele mensen voor Daan van der Vorm sr. wilden werken. Zijn leiderschap en visie zijn voor VORM van onschatbare waarde geweest. Nog dagelijks profiteren wij van het krachtige fundament dat door hem is gelegd.
Daarnaast heeft Daan sr. veel betekend op sociaal terrein voor de bouwwereld. Zo richtte hij in Rotterdam de subdivisie ‘waterweggebied’ van belangenorganisatie AVBB (Algemeen Verbond Bouwbedrijven, tegenwoordig Bouwend Nederland geheten) op, waarvan hij eerst penningmeester en later voorzitter werd. Vanuit AVBB heeft hij zich ook ingezet om leerscholen in te richten om vakmensen op te leiden.

100 jaar VORM

Dit jaar vieren we ons 100-jarig bestaan. Daan van der Vorm sr. zou niet anders gewild hebben dan dat we hier het glas op heffen. Op gepaste wijze staan we stil bij het verlies van Daan van der Vorm sr.

Wij nemen afscheid van een gewone man, een bijzondere man. Gewoon een bijzondere man.

 

 

Foto: milan Hofmans