Ode aan Deelder in ‘Het Hart van Rotterdam’
15 november 2021

Ode aan Deelder in ‘Het Hart van Rotterdam’

Sinds dit weekend pronkt aan de Schiehaven te Rotterdam  ‘nachtburgemeester’ Deelder met één van zijn gedichten op de gele muur van de voormalige Jazz Club C5. Rotterdams kunstenaar Marcel Labrie realiseerde het oeuvre samen met de bouwende projectontwikkelaar VORM en brengt hiermee een ode aan Rotterdam en Jazz icoon Jules Deelder. De gele muur is, voor doorgewinterde jazzliefhebbers, een laatste herinnering aan de rijke geschiedenis van de ‘jazzkelder’ die met de muurschildering is vereeuwigd.

VORM is sinds 2018 eigenaar van het monumentale pand de Nieuwe Maaskant, waar de jazzclub ooit was gevestigd. “Een prachtig stuk historie. En daarmee een kado voor Rotterdam. De muurschildering brengt een eerbetoon aan jazzliefhebber Deelder en staat tegelijkertijd symbool voor de vroegere Jazz Club C5. Daarnaast is het de laatste herinnering aan de positie van de gesloopte loodsen die naast het poortgebouw De Nieuwe Maaskant stonden, gebouwd door mijn vader,” vertelt een trotse Daan van der Vorm, Directeur eigenaar van VORM.    

Rotterdamser kan niet

De felgeel geschilderde metselwerk muur, met entreedeur, gaf van 1990 tot 2016 toegang tot de vroegere Jazz Club C5 waar grote namen zoals Riverboat JB, Harry’s Jazz & Blues en The Scat Cats hebben opgetreden. Dat Deelder deze plek veel bezocht staat buiten kijf. C5 Jazz, voluit Stichting Center Five Collection, begon vanuit een zaaltje aan de Wolphaertsbocht in Charlois en verhuisde in 1990 naar Schiehaven 11. Om deze jazzy uitgaansgeschiedenis tot leven te brengen werkte Marcel Labrie in opdracht van VORM aan dit kunstwerk, waarmee hij ook een ode aan jazz icoon Deelder brengt. Rotterdamser kan niet. En dat is precies wat past bij het Rotterdamse familiebedrijf VORM, dat sinds 2020 weer terug in de stad is.     

De Nieuwe Maaskant en Rotterdam

De Nieuwe Maaskant was het voormalige Poortgebouw in de Rotterdamse Schiehaven, van de hand van Huig Maaskant. Een monumentaal gebouw dat nauw verbonden is met de havens van Rotterdam. Huig Maaskant was een Nederlandse architect, die een belangrijke bijdrage leverde aan de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog. Hij kreeg in 1956 de opdracht van stuwadoorsbedrijf Progress om op de kade van de Schiehaven de oude houten loodsen te vervangen. Loodsen die nog gebouwd zijn door Daan van der Vorm sr. Niet alleen een modern stukgoedcomplex met nieuwe bakstenen loodsen en een poortgebouw, maar ook een mooie geschiedenis.

Fietsend de historie in

Ooit was deze beruchte jazzkelder de fietsenstalling van Progress Havenbedrijf waar aan de kades grote oceaanschepen aanmeerden om te laden en te lossen. Tegenwoordig fungeert deze ruimte onder andere weer als fietsenstalling voor medewerkers en bezoekers van VORM.