Plan Lumière zorgt voor grote impuls Rotterdamse Binnenstad
16 december 2020

Plan Lumière zorgt voor grote impuls Rotterdamse Binnenstad

Rotterdamse familiebedrijven investeren met Lumière in Lijnbaankwartier

De Rotterdamse familiebedrijven Manhave en VORM pakken samen met de gemeente Rotterdam en KAAN Architecten de herontwikkeling van het Lijnbaankwartier aan en presenteren het plan ‘Lumière’. Op de plek waar tussen 1955 en 2003 het vermaarde Lumière Theater was gevestigd, zal een multifunctioneel complex van maximaal 200 meter hoog verrijzen aan de Lijnbaanzijde, met circa 400 huurappartementen, hoogwaardige retail en horeca.

Lumière krijgt een cruciale rol in het centrumgebied als nieuw scharnier van wonen, werken en verblijven in de dynamische omgeving van onder andere het Central District, de Coolsingel, Lijnbaan, Kruiskade en het Schouwburgplein.

Gemengd programma
In de voormalige bioscoop – eigendom van Manhave Vastgoed – zijn momenteel winkels, horeca en een sportschool gevestigd. Lumière krijgt aan de Lijnbaan een nieuwe prominente entree, inclusief een atrium van meerdere verdiepingen hoog, waar alles samen komt. Ook in het nieuwe plan is een grote functiemix aanwezig, denk aan (huur)woningen en een filmhuis met fenomenaal uitzicht over de binnenstad, kantoorruimtes, een hotel, conferentieruimte, een zwembad met fitnessruimten en een bar met groot terras. Daarnaast is er in het plan veel ruimte voor maatschappelijke voorzieningen, zoals een fietsenstalling of een kinderdagverblijf. Aan de Lijnbaan en Kruiskade is in het nieuwe plan ruimte beschikbaar voor high-end retail, een grand-café of restaurant. Aan de Karel Doormanstraat is ook nog eens ruimte beschikbaar voor zowel retail, horeca, als een maatschappelijke voorziening.

Internationale allure

Manhave en VORM gaan een plek creëren met internationale grootstedelijkheid en allure. Liefde voor de stad speelt hierbij de boventoon. Een duurzame plek met toekomstbestendige energie-oplossingen. Een leefomgeving waar de gebruikers zich verbonden voelen en waar een sociale beleving op het gebied van kunst, cultuur en evenementen wordt gefaciliteerd. Bij Lumière krijg je straks echt stad voor je geld! Dat doen Manhave en VORM voor de lange termijn, want ook na de ontwikkeling blijft Lumière in eigen bezit, waarmee het concept en de kwaliteit gewaarborgd worden. Voor het architectonisch ontwerp wordt gerefereerd aan Rockefeller Center (New York) en 10 Corso Como (Milaan). De tijdloosheid, de hoge kwaliteit van de gevel en het iconische van Rockefeller Center gaan de wanden langs de Lijnbaan, de Kruiskade en de Karel Doormanstraat representeren. De kleine boutiques, het groen, het subtiele, al dat in Corso Como gevonden kan worden, is terug te vinden in het binnenterrein. Hier loopt een route doorheen met dakterrassen, groen en maatschappelijke voorzieningen zoals een ambachtelijke bakker, om daarmee veel meer fijnmazigheid te realiseren in het grote gebaar dat de Lijnbaan is. Lumière heeft zich ten doel gesteld om voorop te lopen op de hoogbouwvisie van Rotterdam: een baken van vernieuwing, duurzaamheid en verbinding, in nauwe samenwerking met de omgeving.

Monumentale inpassing

Lumière sluit aan op het Rijksmonument Lijnbaanensemble, het symbool van de Rotterdamse wederopbouw, maar maakt er formeel geen onderdeel van uit. Tijdens het ontwerp wordt rekening gehouden met de kernwaarden van het Rijksmonument. Met veel aandacht en respect zal hier als het ware een chirurgische ingreep plaatsvinden in het stedelijk weefsel van de binnenstad en de monumentale ruimte. Het plan maakt daarnaast ook onderdeel uit van de hogere bebouwing en nieuwbouw rondom Weena, Hofplein en in het Rotterdam Central District. Deze ontwikkeling is daarom een kans om de verbinding tussen de verschillende stadsgebieden te versterken.