Transformatie van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
9 maart 2018

Transformatie van het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het voormalig ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, direct gelegen tegenover het treinstation Laan van NOI. Een uniek gebouw op een Triple A locatie. Goed bereikbaar met auto, fiets en OV. Een fijne plek om te wonen en te werken. SoZa is een bruisende plek waar je een bonte mix aan ondernemers én bewoners vindt. Wonen en werken slim gecombineerd in een gebouw. Met één duidelijke overeenkomst: beide hebben zij de drive om te werken aan een mooiere, betere en veiligere wereld. Voor ver weg, maar juist ook voor heel dichtbij.

Co-housing

In het voormalig ministerie zijn op de bovenste vier verdiepingen 175 woonunits gerealiseerd waar statushouders en jonge Hagenaars volgens het principe van co-housing (gaan) samen wonen. In de 6 torens van het immense complex zijn 21 groepsruimten gecreëerd waar elke bewoners zijn eigen slaapkamer heeft; de woonkamer, keuken en douche- en wasruimtes worden met 8 bewoners gedeeld. Het project is van tijdelijke aard, te weten 5 jaar, en hiervoor is er zwaar ingezet op een eenvoudige maar effectieve ingreep welke eenvoudig ongedaan kan worden. Hergebruik van materialen is ons uitgangspunt geweest.

Ontwikkelcombinatie MRP SOZA

We hebben deze opdracht uitgevoerd voor MRP SoZa, een ontwikkelcombinatie van MRP Development en VORM ontwikkeling. Voor MRP Soza hebben wij deze opdracht van de eerste schetsen begeleid tot en met de oplevering. Naast de technische ingrepen heeft VORM haar kennis en netwerk ingezet om de verbinding te leggen met onder andere De Wijkonderneming, een bedrijf dat statushouders opleid van schoonmaker tot schilders. Deze jongens leren soft en hard skills om zo hun eigen leven op te bouwen in Nederland.

 

Meer informatie over: