VORM wint met BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B
14 mei 2019

VORM wint met BinckPARK tender Trekvlietzone kavel 1B

Bij de Fokker Haven in de Binckhorst te Den Haag komt een nieuwe trots: BinckPARK. BinckPARK is een stoere en industriële parkeergarage die recht doet aan het rauwe karakter van de wijk en die met een collectief dakpark voor de bewoners een oase van rust is in de bruisende Binckhorst. De centrale, openbare parkeergarage is een bijzondere eyecatcher, biedt ruimte aan ca. 600 parkeerplaatsen en de mobiliteitshub op de Binckhorst. In de plint komen ook city lofts. Deze woningen maken dat er veel voordeuren en levendigheid aan de straat is. Het plan is door de gemeente Den Haag uitgeroepen als winnaar van de aanbesteding Trekvlietzone kavel 1B. Met BinckPARK wordt de volgende stap gezet in de transformatie van de Binckhorst naar het stoere woon-werkgebied van Den Haag.

Centrale parkeervoorziening voor de Trekvlietzone

Parkeergarage BinckPARK heeft gebruiksvriendelijkheid, comfort en overzichtelijkheid als kernwaarden. Met het slimme en efficiënte gelijkvloerse ontwerp i.s.w.m. Groosman en Continental Car Parks passen er ca. 150 extra parkeerplaatsen bovenop de 450 parkeerplaatsen in de uitvraag. Door de combinatie van schuin parkeren en linksomdraaiend éénrichtingsverkeer is BinckPARK een comfortabele en prettige parkeergarage met een vlotte en veilige verkeersafhandeling. BinckPARK is de centrale, openbare parkeergarage van de Trekvlietzone. Bewoners en gebruikers kunnen een abonnement afsluiten. Dit stimuleert efficiënt dubbelgebruik, waardoor er ook voor bezoekers voldoende ruimte is om te parkeren.

Hart van kavel 1

BinckPARK is het hart van kavel 1. “Omdat VORM met Binck Blocks ook het aangrenzende woonicoon realiseren, hebben we al in de tenderfase een plan ontworpen dat perfect aansluit bij onze hoogbouwtoren.” - Aldus Marco Vogelzang, conceptontwikkelaar bij VORM en verantwoordelijk voor concept BinckPARK. Het dak van BinckPARK bestaat straks uit een groot park voor alle bewoners, waarmee natuur, bewegen en ontmoeten de ruimte krijgen. Het park krijgt verschillende collectieve plekken die we in co-creatie met de toekomstige bewoners gaan inrichten. Op maaiveld komen City Lofts voor de starter op de woningmarkt. De tweelaagse indeling biedt de mogelijkheid voor eigen bedrijfjes aan huis. Zo krijgt het maaiveld een levendige en prettige eyeline en tevens een aantrekkelijke routing naar de Fokker Haven.

Bij de entree van de Trekvlietzone wordt de mobiliteitshub van de wijk gecreëerd. VORM biedt er deelauto’s, –fietsen en andere (deel)mobiliteitsconcepten aan. Het aanbod wordt per seizoen geactualiseerd en afgestemd op de specifieke vervoersbehoefte van de gebruikers. De beschikbaarheid van de deelconcepten wordt verhoogd, door de verschillende toekomstige mobiliteitshubs van diverse locaties van de Binckhorst aan elkaar koppelen als een netwerk.

Natuurinclusief en klimaatadaptief dakpark

Het dakpark van BinckPARK krijgt een belangrijke rol in de stedelijke groenstructuur door ruimte te bieden aan flora en fauna, zoals vogels, insecten en vleermuizen. Het ontwerp van FLUX integreert stadsnatuur en menselijk gebruik. Ook worden ecologische principes ingezet om de biodiversiteit van de stad te versterken en verbetering van het stadsklimaat (schone lucht, waterbuffering en reducering hitte-eilandeffect). Het dakpark is waterneutraal, vangt piekbuien slim op en buffert regenwater voor beplanting gedurende droge periodes. Op het BinckPARK trekken we de natuur de stad in, dicht naast de stadsbewoners.

Winnen als team

BinckPARK wordt gebouwd door Continental Car Parks, de specialist in parkeeroplossingen en Binder Groenprojecten. VORM werkt samen met Groosman Architecten, FLUX Landschapsarchitecten, Klimaatgarant, W/E Adviseurs, Buro Bouwfysica, Pieters Bouwtechniek, Erik Stuit en Vaecon. De oplevering staat gepland in juli 2022.