OPTOPPING

Hier begint de toekomst

VORM is in de zomer van 2020 verhuisd naar Rotterdam. Terug naar onze Rotterdamse roots. Er is hard gewerkt aan de renovatie van het monumentale kantoor ‘De Nieuwe Maaskant’ in de Schiehaven van Rotterdam. 

Waarom Rotterdam? Het is de stad waar de opa van onze huidige directeur Daan van der Vorm een eeuw geleden zijn bouwbedrijf startte. "Wij wilden een pand dat echt bij ons past", zei Hans Meurs, Algemeen directeur. "Liefst niet helemaal af, zodat we ons eigen stempel er nog op konden drukken. Geen nieuwbouw, want er is al genoeg leegstand. We gaan voor duurzaam. Dan kom je vanzelf uit bij een bestaand pand." En toen kwam onverwacht ineens het poortgebouw van Maaskant voorbij.

‘De Nieuwe Maaskant’ getransformeerd

‘De Nieuwe Maaskant’ is gebouwd in 1958 in opdracht van stuwadoorsbedrijf Progress en is ontworpen door de Rotterdamse architect Huig Maaskant. Het architectonische poortgebouw aan de Schiehaven in Rotterdam van 3.000 m2 is in 2004 ingrijpend verbouwd en sindsdien draagt het de naam ‘De Nieuwe Maaskant’. Het kantoorgebouw is in 2016 aangewezen als gemeentelijk monument. "Ons nieuwe kantoor wordt door onze specialisten getransformeerd voor een optimaal eigen gebruik. Wij koesteren het gebouw en de functie bij de herontwikkeling én bewaken dat de monumentale waarde van het bouwwerk niet wordt aangetast." vertelt Hans Meurs, algemeen directeur VORM.

Verhuizing VORM

Al sinds de jaren ‘60 is het hoofdkantoor van VORM gevestigd in Papendrecht. Door de groei die wij de afgelopen jaren doormaakten werd het kantoor te klein. Uitbreiding bleek niet mogelijk waarna is besloten een passende locatie of gebouw in Rotterdam te zoeken. Er zijn veel opties in beeld geweest "totdat het monumentale kantoorgebouw ‘De Nieuwe Maaskant’ beschikbaar kwam", zegt Daan van der Vorm. "Met de verhuizing zetten wij een volgende stap in de rijke historie van VORM". VORM ontwikkelt in alle grote steden, "maar we zijn een echt Rotterdams bedrijf en kiezen er heel bewust voor om in Rotterdam te huisvesten."

Nieuwe functie

VORM heeft het voormalige poortgebouw een nieuwe functie gegeven en hiermee een nieuwe toekomst. "Met deze renovatie en transformatie van dit bijzondere historische pand geven we antwoord op de vraag vanuit de markt", stelt Hans Meurs, Algemeen Directeur bij VORM. "Voor ons nieuwe kantoor zagen wij af van nieuwbouw, door eerst te kijken naar bestaande bouw. Kan niet, bestaat niet bij VORM.  

Op 16 juni schreef de stad Rotterdam bouwgeschiedenis aan de Rotterdamse Maas. Dit was de dag dat VORM een 700 ton zware vierde verdieping takelde op het gemeentelijk monument. De verdieping – van glas en staal ter grootte van 800m2 – werd vanuit de Eemhaven over de Maas aangevoerd naar de Schiehaven. De verdieping – met het gewicht van 6,5 maal een Airbus A350-900 – werd vervolgens door de grootste kraan van Europa op De Nieuwe Maaskant getakeld, met een marge van slechts enkele centimeters.

Circulair bouwen als voorwaarde

Circulair bouwen was een voorwaarde voor de herontwikkeling van De Nieuwe Maaskant. De vierde verdieping is volledig remontabel. De transformatie is een mooi voorbeeld van duurzaam ontwikkelen. "Een groen, gasloos en gezond gebouw wat uitnodigt om samen te werken aan de mooie projecten die we als VORM doen, wat wil je nog meer", vertelt Norbert Schotte, Innovatiemanager bij VORM. "De optopping was een spektakel om te zien, maar het feit dat deze remontabel is ontworpen is een goed voorbeeld van circulariteit. VORM staat immers voor ‘Een duurzaam Nederland met een Thuis voor Iedereen’, dan moet ons kantoor ook duurzaam zijn!" vult Schotte aan.

Betekenis voor Rotterdam

Vanuit ons duurzame nieuwe hoofdkantoor in Rotterdam wil VORM samen met Rotterdam, Rotterdam maken. Betaalbare en duurzame woningen, hittestress in de steden, wateroverlast, gezond en veilig wonen, voldoende diversiteit op buurtniveau, voorzieningen dichtbij wonen en werken, ouderen die ook wanneer zij onzelfstandig worden toch in hun buurt kunnen blijven wonen. Dit zijn zomaar een aantal onderwerpen waar VORM een belangrijke bijdrage aan wil leveren. Ook in Rotterdam.

VORM maakt het in Rotterdam.