VORM start met bouw BOLD: Dé duurzame ontwikkeling aan het IJ!
11 juli 2018

VORM start met bouw BOLD: Dé duurzame ontwikkeling aan het IJ!

Ongelofelijk hoe VORM op woensdag 4 juli 2018 gestart is met de bouw van het project BOLD, de nieuwe eye catcher aan het IJ. Met één gezamenlijke druk op de knop door de gemeente Amsterdam en VORM gaat onder toeziend oog van een groot aantal betrokkenen het heien symbolisch van start. Hans Meurs, directeur VORM geeft aan: “BOLD laat zien waar VORM en onze partners voor staan: Lef en moed, eigenzinnigheid, uitspreken waar je voor staat en de bereidheid om risico’s te nemen. Dat doet BOLD met zijn gevel van zonnepanelen. Een duurzaamheidsstatement waar niemand omheen kan.“

Aan de skyline van Amsterdam, direct achter het Centraal Station, verrijst BOLD. Bijna 80 meter hoog, markant door zijn krachtige hightech uitstraling en telt 158 exclusieve en luxe koopappartementen. In de onderste zes verdiepingen van het gebouw komen 203 studentenwoningen die verhuurd worden door Woonstichting De Key, specialist voor woonstarters. Leon Bobbe, bestuurder van de Key: ‘Met BOLD voegt De Key 203 studentenwoningen toe binnen de ring A10 die ook nog hoge duurzaamheid kennen, en dat op een toplocatie in Amsterdam.” BOLD zet de toon voor de toekomst door het visueel-esthetisch gebruik van zonnepanelen. Deze duurzame woontoren zit bovendien vol technische snufjes voor optimaal woongenot.

De zuidwest en de zuidoost gevel worden uitgevoerd met PowerWindow van Physee, Een innovatieve ontwikkeling en samenwerking tussen VORM en Physee waarbij via het glas stroom wordt opgewekt waarmee bijvoorbeeld lap tops en telefoons opgeladen kunnen worden. Het overschot aan opgewekte elektra wordt terug geleverd aan het net. Wederom een bewijs dat VORM koploper is op het gebied van duurzame ontwikkelingen.

Met BOLD zet VORM, in samenwerking met architecten van OZ en installatiespecialisten van Klimaatgarant, internationaal de toon voor het innovatief gebruik van zonnepanelen als visueel esthetisch bouwmateriaal. Chris Zwiers, Architect-Partner bij OZ, licht toe: “De wens van duurzame energietechnologie ging bij BOLD hand in hand met hoge architectonische eisen.” Wim van den Bogerd, CEO Klimaatgarant, vult aan: “De energieprestatie van BOLD is uitzonderlijk voor een gebouw van deze hoogte. Voor het eerst moesten wij duurzaamheid met drie elementen combineren: comfort, en gezond binnenmilieu en esthetiek. Ik vind het knap dat een ontwikkelaar en bouwer als VORM deze uitdaging heeft aangedurfd. VORM is echt een vernieuwer in het veld.”

Ook de Gemeente Amsterdam is trots op deze duurzame ontwikkeling. Wethouder Marieke van Doorninck, Duurzaamheid: “Klimaatneutrale, duurzame gebouwen zijn voor het college van Amsterdam een prioriteit. Mooi dat deze toren straks prominent in de stad als voorbeeld dient. Het laat zien dat je op verschillende manieren een bijdrage aan het klimaat kan leveren.”

De verwachte oplevering van BOLD is eind 2020 tot en met eerste kwartaal 2021.