Realisatie woongebouw met innovatieve houtbouwmethodiek in Rotterdam gestart
Optimaal duurzaam project ‘Timber’: Verdichting, vergroening en verlevendiging
maart 2025
Het Motorstraatgebied in de Rotterdamse wijk Vreewijk ondergaat de komende jaren een flinke transformatie. Het nu nog stenige bedrijventerrein wordt een woon-werkgebied met groene verblijfsplekken. Met de 38 woningen in Timber aan de Dordtsestraatweg krijgt de woonfunctie verder vorm. Alle woningen worden 100% betaalbaar, bedoeld voor starters die in de buurt werken. Bovendien krijgt het woongebouw één atelierwoning, ten behoeve van de bewoners.Timber wordt hét schakelpunt tussen het Motorstraatgebied en Hart van Zuid. Wethouder Chantal Zeegers, Hans Meurs, CEO VORM, en Vincent Taapken van New Industry gaven het startsein voor de bouw van het uit hout opgetrokken woongebouw van zeven bouwlagen met 38 betaalbare koopappartementen. Het plan verdicht, vergroent en verlevendigt Vreewijk. Naar verwachting wordt het woongebouw in Q2 2026 al opgeleverd.
"De komst van Timber zorgt voor betaalbare woningen voor bijvoorbeeld verpleegkundigen van het Ikazia ziekenhuis. "
Duurzaam & betaalbaar wonen
Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen, Wonen): “We investeren in het Motorstraatgebied omdat het zoveel potentie heeft om een fijne (woon)plek te worden. Het gebied is buren met het steeds mooier wordende Hart van Zuid. En met Zuidplein om de hoek, zijn alle voorzieningen dichtbij. De komst van Timber zorgt voor betaalbare woningen voor bijvoorbeeld verpleegkundigen van het Ikazia ziekenhuis. Geweldig dat professionals dichtbij hun werk in een duurzaam gebouw kunnen wonen.”

Van schetsfase direct naar productiefase
Timber wordt gebouwd met het unieke Sustainer-houtbouwconcept van VORM. Vanaf de eerste verdieping wordt het wooncomplex opgetrokken uit hout: gevel, binnenwanden, vloeren en galerijelementen. Optimaal duurzaam. Het industriële, modulaire houtbouwconcept voorziet in een bouwtijd van slechts twaalf maanden en beperkt tegelijkertijd overlast tijdens de bouw. In de klassieke ontwikkelaanpak zijn circa honderd ketenpartners betrokken en kennen we onnodig veel fasen, stelt bouwende projectontwikkelaar VORM. Vanaf het schetsontwerp kan doorgaans pas na zo’n anderhalf tot zes jaar worden gestart met de bouw. Dat kan simpeler, of beter gezegd veel sneller, vindt Hans Meurs, CEO VORM: “Met veel minder partijen en eerder in het proces maken we meer ‘zekere’ keuzes. In het plan van Timber lopen onderdelen van het proces als een harmonica in elkaar. We hebben kort samengevat nog twee fasen in plaats van acht: de schetsfase, waar alle keuzes worden gemaakt, en de productiefase. Waar we nu zitten. We verkorten de bouwtijd, met minder faalkosten, en bouwen duurzamer aan betaalbare en leefbare buurten.”

Verbinding
Timber kent naast duurzaamheid in materialen ook een sociale functie. Zo vinden bewoners op de vijfde verdieping een toegankelijke groene daktuin. Een plek waar zij elkaar kunnen ontmoeten, en tegelijkertijd een plek voor flora en fauna in de stad. Op de vierde verdieping is een daktuin waar flora en fauna ongestoord kunnen groeien en nesten. Op de begane grond wordt bovendien een atelier gerealiseerd, waar bewoners kunnen vergaderen, een verjaardag vieren, samen voetbal kijken etc.
Vragen? Neem contact met ons op.
Bezoekadres
VORM
Schiehaven 13
3024 EC Rotterdam
Postadres
VORM
Postbus 16
3350 AA Papendrecht
Telefoon:
E-mail: