Haakflat_VORM maakt het in Rotterdam

Rotterdamse ‘Haakflat’ na renovatie duurzaam, circulair en gasloos

De renovatie en vernieuwing van de zogeheten ‘Haakflat’ in de Rotterdamse wijk De Kreek past bouwbedrijf en projectontwikkelaar VORM als een op maat gemaakte jas. Want niet alleen de geschiedenis van het familiebedrijf ligt in Rotterdam, maar ook de toekomst. VORM heeft namelijk de uitgesproken ambitie om de Maasstad de komende jaren nog mooier te maken dan het al is.


Vanaf het eerste bouwproject in het oprichtingsjaar 1919, het politiebureau op Heijplaat, heeft het Rotterdamse bouwbedrijf een stempel gedrukt op het Nederlands landschap. Én op Rotterdam. Enkele door VORM gerealiseerde iconische gebouwen hebben nadrukkelijk bijgedragen aan de identiteit en uitstraling van de stad aan de Maas. Denk bijvoorbeeld aan Ahoy, café-restaurant Pschorr, de Peperklip of het Gebouw Delftse Poort.

Maar VORM is ook betrokken bij recente bouwprojecten zoals woningen aan de Kamgras, de Rotterdamse School en de Raedt. Bij de vernieuwing van de ‘Haakflat’ in Rotterdam IJsselmonde – zo genoemd vanwege de haakse vorm van het gebouw – komen de ambities en kernwaarden van VORM samen in een uniek traject van renovatie en vernieuwing.


Volledig gasloos

Als projectontwikkelaar levert VORM een bijdrage aan het mooier maken van Rotterdam door niet alleen sneller en efficiënter betaalbare woningen te realiseren, maar ook door duurzamer, gasloos en circulair te bouwen. Dit wordt toegepast door VORM Transformatie en Renovatie, onderdeel van de familie van bedrijven binnen VORM, bij de vernieuwing van de ‘Haakflat’. In opdracht van corporatie Woonbron en in samenwerking met partners wordt het flatgebouw gereed maakt voor eigentijdse bewoning. Hiervoor worden onder andere de voor– en achtergevels vervangen door goed isolerende en geluidsdichte wanden en kozijnen. Het complex wordt aangesloten op het duurzame warmtenet van Rotterdam. Alle appartementen worden vervolgens voorzien van nieuw sanitair, een complete badkamer en een ingerichte keuken. Alles volledig gasloos!

Materialen hergebruikt

VORM Transformatie en Renovatie voegt bij de vernieuwing van de Haakflat de daad bij het woord en wacht niet op de realiteit van morgen. Het voert daarom nu al duurzame renovatie uit door op basis van de bestaande kwaliteit van het gebouw de nieuwste technieken op het gebied van energievoorziening, isolatie en ventilatie toe te passen. Daarnaast worden alle oorspronkelijke materialen hergebruikt, waardoor het originele karakter van het gebouw bewaard blijft. Zo wordt nieuwe waarde toegevoegd aan bestaand vastgoed en krijgt Rotterdam niet alleen betaalbare, duurzame woningen, maar ook een aantrekkelijker stadsbeeld.


Een (nog) mooier Rotterdam

De wortels van VORM liggen in Rotterdam, maar in haar ambities wordt de keuze voor de Maasstad niet alleen ingegeven door sentiment en historisch besef. Als bouwende projectontwikkelaar is VORM de komende jaren niet alleen betrokken bij een aantal bouwactiviteiten in Rotterdam, maar zoekt het zelf proactief naar nieuwe kansen en partijen die samen mee willen bouwen aan de stad. Het past in de visie van het familiebedrijf waarbij aanpassen en veranderen allereerst bij jezelf begint. Uitgedaagd worden door complexe vraagstukken op het gebied van bestaande gebouwen, het toepassen van slimme technieken en het uitvoeren van nieuwe, oorspronkelijke ideeën zit in het DNA van VORM. Door in te spelen op de behoefte aan het bouwen van betaalbare woningen en de stad Rotterdam op een duurzame wijze mooier maken; een geweldige uitdaging die vanaf eind 2019 met de start van de transformatie van het nieuwe kantoor – het markante poortgebouw De Nieuwe Maaskant – invulling krijgt.

VORM verovert Rotterdam_Header_Haakflat